Kielitiede:alkuperäiskansa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

alkuperäiskansa

alkuperäiskansa
Definition itsenäisten maiden alueella elävä etninen yhteisö (kansa, heimo), jonka kieli, kulttuuri, syntyperä ja asutushistoria osoittavat historiallisen jatkuvuussuhteen alueen ensimmäisiin asukkaisiin
Explanation Alkuperäiskansan määritelmä sisältää subjektiivisena kriteerinään itseidentifikaation: kansa katsoo polveutuvansa siitä väestöstä, joka asutti maata tai tiettyä maantieteellistä aluetta ennen sen kolonialisaatiota tai valtioiden välisten rajojen vetämistä.
Additional Information Termin alkuperäiskansa sisältö on aina myös poliittinen, ja nykyisin sitä määritellään laeissa ja sopimuksissa. Esimerkiksi saamelaiset ovat Suomen perustuslain mukaan maan alkuperäiskansa, Pohjoismaiden saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa, ja termiä käytetään esim. YK:n ILO169-sopimuksessa, joka koskee itsenäisten maiden alkuperäis(- ja heimo)kansoja.

Equivalents

indigenous peopleenglanti

Related Concepts

Sources

Seurujärvi-KariI2012, ILO169

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.5.2020: Kielitiede:alkuperäiskansa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:alkuperäiskansa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →