Keskustelu Kielitiede:paikallismurre

Page contents not supported in other languages.
Tieteen termipankista

Sisältö Viimeisin muokkaus::20160404170351#Mediawiki

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Onko paikallismurre aina kytköksissä paikkaan ja sen asukkaisiin? (ja muutama muu kysymys)04. huhtikuuta 2016 kello 17.03

Onko paikallismurre aina kytköksissä paikkaan ja sen asukkaisiin? (ja muutama muu kysymys)

Määritelmässä lukee: "tietyllä maantieteellisellä alueella asuvien kielenpuhujien käyttämä murre". Mutta entä ne muuttajat, joiden puheessa alueellinen tunnistettavuus säilyy, vaikka he eivät enää asu paikkakunnalla? Eikö heidän puheensa ole enää paikallismurteen realisaatio, vaikka se olisi edelleen paikallisesti tunnistettavissa?

Voisiko määritelmän muotoilla esimerkiksi muotoon: "tiettyyn maantieteelliseen alueeseen liitetty kielimuoto"?

Selitteessä kirjoitetaan seuraavaa: "Ihmisten lisääntynyt paikasta toiseen liikkuminen, kouluissa opetettava yleiskielen standardi sekä joukkoviestimet ovat tuoneet runsaasti lisäaineksia perinteisiin paikallismurteisiin ja pirstoneet niitä. Vanhoja entisellään säilyneitä aluemurteita ei enää ainakaan sanan täydellisessä merkityksessä Suomessa ole. Sen sijaan saattaa olla syntymässä uudentyyppisiä aluepuhekieliä."

Kysymys: Eikö variaatiosta ole muistiinpanoja ja merkintöjä vanhankin aineistokeruun ja murreryhmien esittämisen yhteydessä? Eikö siis ole oletettavaa, että kieli on vaihdellut ja muuttunut aina? Jos näin on, miten voidaan sanoa, että murteet ovat "pirstoutuneet", jos ne joka tapauksessa ovat muuttuneet ja varioineet aina? Lisäksi: Millä tavoin on olemassa "uudentyyppisiä" alueellisesti tunnistettavia kielimuotoja? Miten ne ovat uudentyyppisiä? Eivätkö ne ole samalla tavoin alueellisesti tunnistettavia puhekielen muotoja kuin aikaisemmin tallennetut puhenäytteet?

Lotta Aarikka (keskustelu)4. huhtikuuta 2016 kello 17.03