Keskustelu Kielitiede:esittämismuotti

Page contents not supported in other languages.
Tieteen termipankista

Sisältö Viimeisin muokkaus::20150501002754#Mediawiki

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Esittämismuotti01. toukokuuta 2015 kello 00.27

Esittämismuotti

Hei,

ohessa käsitemääritykseni esittämismuotista.

esittämismuotti

Määritelmä: puhujan moninaiset roolit keskustelussa; kenen äänellä puhuja puhuu

Selite: Puhuja ei välttämättä puhu omalla äänellään ja ilmaise omia ajatuksiaan, vaan hän voi puhua myös vieraan auktorin tai jonkin toimeksiantajan äänellä. Sosiologi Goffman pyrki esittämismuotilla ja osallistumiskehikolla analysoimaan uudelleen puhujan ja kuulijan rooleja, jotta ne kuvaisivat paremmin puhetoiminnan tosiallista monikasvoisuutta. Samalla hän purki kahdenkeskisen puhetilanteen ensisijaisuutta ja jakolinjaa yhdenaikaiseen puhujaan sekä kuulijaan lingvistisessä tutkimusperinteessä.

Esittämismuotissa vallitsee kolmijako esittäjään (animator) eli lausuman ääneksi tuottajaan, tekijään (author) eli omasanaiseen ilmaisijaan sekä toimeksiantajaan (principal) eli tahoon, jonka arvoja ja ajatuksia ilmaukset tukevat ja joka on sitoutunut sanottuun. Kaikki roolit voivat edustua yhdessä henkilössä, joka ilmaisee omia ajatuksiaan omilla kielellisillä valinnoillaan sekä on sitoutunut näkemyksiinsä. Kuitenkin esimerkiksi arkikeskustelussa puhuja voi äänenmuutoksella ilmaista referoivansa jonkun muun sanoja ja olevansa näin vain lausumien esittäjä tai käyttää auktoriteettia toimeksiantajana, sanojensa vakuutena.

Esittämismuotti ja puhujan roolivalikoiman moninaisuuden analysointi on toiminut virikkeenä muun muassa moniäänisyyden, referoinnin sekä huumorin tutkimukselle lingvistiikassa.

Lähteet:

SEPPÄNEN, EEVA-LEENA 1998: Läsnäolon pronominit: tämä, tuo ja se viittaamaassa keskustelun osallistujaan. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. SEPPÄNEN, EEVA-LEENA 1995: Osallistumiskehikko. Teoksessa Keskustelunanalyysin perusteet (toim. Liisa Tainio) s. 156–176. Tampere: Vastapaino ROUTARINNE, SARA 2003: Tytöt äänessä: Parenteesit ja nouseva sävelkulku kertojan vuorovaikutuskeinoina. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Hille Tuominen (keskustelu)1. toukokuuta 2015 kello 00.27