Keskustelu Kielitiede:Brocan afasia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Ehdotus Brocan afasian määritelmästä ja selityksestä120:30, 23 April 2013

Ehdotus Brocan afasian määritelmästä ja selityksestä

Määritelmä: Sujumaton afasiamuoto

Selitys: Brocan afasiaan sairastuneen henkilön puhe on työlästä ja katkeilevaa ja puheen artikulointi on kömpelöä, minkä seurauksena myös prosodia on poikkeavaa. Sanasto on niukka ja kieliopillisten rakenteiden käyttö on vähäistä. Keskustelun ymmärtäminen on säilynyt suhteellisen hyvin, mutta erityisesti monimutkaisten kielioppirakenteiden ymmärtäminen on usein vaikeaa. Kirjoittaminen on häiriintynyt samanasteisesti kuin puhe, mutta lukeminen sujuu paremmin.

Lisätiedot: Brocan afasian yhteydessä ilmenee usein myös apraksiaa ja perseveraatio eli juuttuminen juuri toteutettuun kielelliseen tai motoriseen suoritukseen on myös hyvin yleistä. Brocan afasiaan sairastuneen henkilön puhe saattaa rajoittua yksittäisten sanojen käyttöön.

Lähteet: Lehtihalmes, M. & Korpijaakko-Huuhka, A-M. (2010). Afaattiset häiriöt. Teoksessa P. Korpilahti, O. Aaltonen & M. Laine (toi.), Kieli ja aivot (277- 284). Turun yliopisto.

17:12, 23 April 2013

Selitteessä voisi olla maininta siitä, että myös esim. viittomakielentuotto häiriintyy, jotta kuvauksesta kävisi selkeästi ilmi, että kyseessä on kielellinen häiriö. Näin kerrotaan ainakin James W. Kalatin teoksessa Biological Psychology.

20:30, 23 April 2013