Kasvitiede:itäminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

itäminen | germinaatio

itäminen
germinaatio
Määritelmä tapahtuma, jossa siemenkasvien siemenen alkiosta syntyy sirkkataimi tai siitepölyhiukkasesta kasvaa siiteputki tai itiökasvien itiöstä kehittyy alkeisvarsikko tai sienien itiöstä rihmasto tai muu rakenne
Selite Itäminen käynnistyy monilla siemenkasveilla vasta lepovaiheen jälkeen siemenkuoren haurastuessa. Myös ympäristöolosuhteiden on oltava suosiolliset: oikea lämpötila, kosteus ja happipitoisuus. Monet siemenet tarvitsevat myös valoa itääkseen. Vesi tunkeutuu kuoren läpi ja sitoutuu siemenvalkuaisen varastoproteiineihin, jolloin siemen turpoaa. Ensimmäisenä siemenkuoren läpi tunkeutuu alkeisjuuri. Seuraavat vaiheet riippuvat siitä, tapahtuuko itäminen hypo- vai epigeeisesti. Itämisvaiheen katsotaan päättyneen, kun yhteyttäminen alkaa toimia taimessa.


Siitepölyhiukkanen itää emin luotilla ja siitä kasvaa siiteputki alkiorakkoon. Siiteputki voi kasvaa monin eri tavoin siemenaiheseen, mutta alkiorakkoon se pääsee aina siitereiän kautta. Siitepölyhiukkasen itämisen edellytyksenä on, että se ja luotti ovat geneettisesti yhteensopivia (kompatibiliteetti). Yhteensopivuuttakin on eriasteista ja se vaikuttaa siiteputken kasvunopeuteen. Siiteputken kasvu emin vartalossa voi myös estyä kokonaan, mikä on yleistä itsemarroilla kasveilla.
Lisätiedot lat. germinare = itää, versoa, germ = silmu

Vieraskieliset vastineet

germinationenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BS2001, SLT2006, TeräväE&KanervoE2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.02.2019: Kasvitiede:itäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:itäminen.)