Kasvitiede:huumausainekasvi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

huumausainekasvi | huumekasvi | päihdekasvi

huumausainekasvi
huumekasvi
päihdekasvi
Määritelmä kasvi, jonka nauttiminen vaikuttaa ihmisen psyykkisiin toimintoihin keskushermoston kautta aiheuttaen mm. harha-aistimuksia, lamaantumista tai kiihottumista
Selite Tunnettuja huumausainekasveja ovat hamppu (Cannabis sativa), oopiumiunikko (Papaver somniferum), kokapensaat (Erythroxylum) ja khat (Catha edulis). Kokapensaan alkuperäinen käyttötarkoitus Etelä-Amerikassa on ollut korkeiden vuoristojen asukkaiden piristäminen vähähappisissa oloissa, mikä on tapahtunut lehtiä pureksimalla. Khatin lehtien käyttö Itä-Afrikassa ja Lähi-idässä tapahtuu myös pureskelemalla. Oopiumiunikko on Välimeren seudun ikivanha lääkekasvi, josta saadaan mm. kivunlievityksessä käytettävää morfiinia ja yskänlääkkeissä olevaa kodeiinia. Näitä alkaloidiyhdisteitä saadaan juoksuttamalla unikon maitiaisnestettä kodan pintaan tehdyistä viilloista. Hamppu on Aasiasta levinnyt vanha lääke-, kuitu- ja öljykasvi, jonka kukintoja ja lehtiä käytetään kannabiksen valmistukseen.

Vieraskieliset vastineet

narcotic plantenglanti
narkotisk växtruotsi

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.02.2019: Kasvitiede:huumausainekasvi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:huumausainekasvi.)