Kasvatustieteet:sosiaalistuminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

sosiaalistuminen

sosiaalistuminen
Määritelmä Sosiaalistuminen tarkoittaa kulttuurin siirtämistä uusille sukupolville sosiaalisen vuorovaikutuksen prosessissa sukupolvien välillä (Berger & Luckmann, 1966; Hirsjärvi, 1983).
Selite Sosiaalistumisessa yksilöstä tulee tietyn yhteiskunnan ja kulttuurin jäsen. Sosiaalistumisen myötä siirretään esimerkiksi arvoja, asenteita, normeja, rooleja ja tapoja oikeuttamalla tietynlainen ajattelu- tai toimintatapa erilaisin toimin. (Berger & Luckmann, 1966) Sosiaalistumisen avulla yksilö sopeutuu yhteiskuntaan (Hirsjärvi, 1983). Lapsuudessa lapsen sosiaalistaminen tapahtuu pitkälti vanhempien ja muiden lapselle merkityksellisten yksilöiden kautta, mutta myöhemmin sosiaalistumisen piiri kasvaa ja esimerkiksi koululla on suuri merkitys lapsen sosiaalistumisprosessissa (Berger & Luckmann, 1966; Hirssjärvi, 1983).
Sosiaalistuminen liittyy sosiaaliseen rakentumiseen (ks. sosiaalinen rakentuminen) ja sitä on tarkasteltu jo useamman vuosikymmenen ajan. Tarkastelussa on tutkittu esimerkiksi sosiaalistumisen prosessia, sosiaalistumiseen osallistuvia henkilöitä ja yhteisöjä sekä sosiaalistumisen keinoja. (Berger & Luckmann, 1966)

Vieraskieliset vastineet

socializationenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, BergerL&LuckmannT1966, HirsjärviS1983

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:sosiaalistuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:sosiaalistuminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →