Kasvatustieteet:konatiivinen oppimisen ulottuvuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

konatiivinen oppimisen ulottuvuus

konatiivinen oppimisen ulottuvuus
Määritelmä Konatiivinen oppimisen ulottuvuus tarkoittaa aktiivista motivaatiota, aikomuksia ja taipumuksia selvittää asioita ja ryhtyä motivaation kohteeseen liittyvään käyttäytymiseen (Ruohotie & Koiranen, 1999). Konatiivisen ulottuvuuden lisäksi oppimisprosessia voidaan tarkastella affektiivisen ja kognitiivisen ulottuvuuden kautta (ks. affektiivinen ja kognitiivinen oppiminen) (Kyrö et al., 2008).
Selite Konatiivinen ulottuvuus liittyy siihen, mihin suuntautuneena ja millä intensiteetillä henkilö toimii sekä millainen käsitys henkilöllä on omasta mahdollisuudestaan kontrolliin (Koiranen & Ruohotie, 2001). Yrittäjyyteen suuntautuminen koostuu osaltaan konatiivisesta komponentista (Bertoncelj & Kovac, 2009), ja yrittäjyyskasvatuksen avainprosessit liittyvät nimenomaan konatiiviseen ulottuvuuteen, sillä siinä on kyse motivaatio- ja tahtoprosesseista (Ruohotie, 2000). Yrittäjyyttä ajatellen konatiivinen komponentti liittyy esimerkiksi suunnitteluun, analysointiin, mahdollisuuksien havaitsemiseen, riskiin, innovaatioon ja taitoihin (Bertoncelj & Kovac, 2009).
Konatiivista ulottuvuutta on tutkittu useamman tutkijan toimesta (Bertoncelj & Kovac, 2009), mutta vähän yrittäjyyden ja yrittäjyyskasvatuksen alalla.

Vieraskieliset vastineet

conative dimension of learningenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, BertonceljA&KovacD2009, KoiranenM&RuohotieP2001, KoiranenM&RuohotieP2001, KyröP&MylläriJ&Seikkula-LeinoJ2008, RuohotieP2000, RuohotieP&KoiranenM1999

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:konatiivinen oppimisen ulottuvuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:konatiivinen oppimisen ulottuvuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →