Ilmatiede:tornado

    Tieteen termipankista

    tornado | trombi

    tornado (erit. Pohjois-Amerikassa)
    trombi (Suomessa)
    Määritelmä nopeasti (ainakin 18 m/s) pyörivä ilmapilari halkaisijaltaan tyypillisesti muutamista kymmenistä metreistä satoihin metreihin
    Selite


    Tornado syntyy yleensä ukkospilven yhteyteen. Pilven alapuolelle muodostuu sekä vaaka- että pystypyörteisyyttä, jotka yhdistyvät laajaksi pyörrepatsaaksi. Tornadossa ilma pyörii nopeasti pystyakselinsa ympäri, ja pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa, mutta voi yltyä jopa hirmumyrskyksi.

    Jos ilmapilari on kosketuksessa maahan tai veteen, se imaisee irtoainesta mukaansa, jolloin syntyy pilvestä alaspäin työntyvä suppilomainen torvimuodostelma. Merialueilla sitä kutsutaan vesipatsaaksi. Tornadon elinaika on yleensä muutamia minuutteja, mutta joskus se kestää jopa tunnin.
    Suomessa ja monissa Euroopan maissa tavattavia tornadoja kutsutaan trombeiksi. Suomessa trombeja tavataan kesäisin. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa trombit ovat voimakkaampia ja niitä kutsutaan tornadoiksi.

    Suomessa sekä trombia että trooppista hirmumyrskyä kutsutaan myös pyörremyrskyksi.

    Erikieliset vastineet

    tornadoenglanti (English)
    tornadoruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Ilmakehä-ABC, MetDic

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 30.4.2024: Ilmatiede:tornado. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ilmatiede:tornado.)