Historia:uusin aika

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

uusin aika

uusin aika
Definition aikakausi, joka seuraa länsimaiden historiassa uutta aikaa ja alkaa 1700-luvun lopulta suunnilleen Ranskan suuresta vallankumouksesta, Napoleonin sodista ja toisaalta teollistumisesta ja jatkuu osapuilleen 1900-luvulla käytyihin maailmansotiin asti
Explanation Länsimaisessa historiankirjoituksessa 1700-luvun lopulta Ranskan suuresta vallankumouksesta, Napoleonin sodista ja toisaalta teollistumisesta alkava aikakausi, jota luonnehtii kansallisvaltioiden, kansakuntien ja kansallisuusaatteen eli nationalismin nousu yhteiskuntaa määrittäväksi voimaksi yhdessä teollistumisen mukanaan tuoman, vanhan sääty-yhteiskunnan korvanneen luokkayhteiskunnan kanssa. Uusimman ajan mittaan Euroopan imperialistiset suurvallat, tärkeimpinä Britannia ja Ranska, valloittivat suurimman osan muusta maailmasta sikäli kuin varhaisemmat kolonialistiset imperiumit Espanja ja Portugali eivät sitä olleet jo tehneet. Uusimman ajan sosiaalisissa ja valtiollisissa murroksissa syntyivät ja suosiotaan kasvattivat myös mm. liberalismi, konservatismi, työväenliike ja sosialismi sekä toisaalta moderni demokratia ja fasismi. Perinteinen kirkon ja uskonnon auktoriteetti murtui. Taloudessa ja teknologiassa uusinta aikaa leimaavat massatuotantoyhteiskunnan synty ja kasvu, fossiilisten polttoaineiden laajamittaisen hyödyntämisen mahdollistama laajamittainen konevoiman hyödyntäminen, kansainvälisten suuryritysten merkityksen ja kaikenlaisen kaupan ja liikenteen voimakas kasvu. Globaalin väestönkasvun, työn määrän ja tuottavuuden voimakkaan kasvun myötä myös tuotanto kasvoi globaalisti ennennäkemättömiin mittoihin lisäten samaan aikaan sekä globaalia vaurautta että eriarvoisuutta.

Equivalents

Late Modern periodenglanti
époque contemporaineranska
modern tidruotsi
neuere GeschichtesaksaReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Historia:uusin aika. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:uusin aika.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →