Geologia:zirkoni

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

zirkoni | ZrSiO4

zirkoni
ZrSiO4 (luo nimityssivu)
Definition mineraali (zirkoniumsilikaatti), jonka kemiallinen kaava on ZrSiO4
Explanation Zirkoni on tärkein zirkoniumryhmään kuuluva mineraali. Zirkoni on yleinen aksessorinen mineraali esimerkiksi silikaattipitoisissa syväkivissä ja metamorfisissa kivissä sekä näiden kivien eroosiosta peräisin olevissa sedimenteissä ja sedimenttikivissä. Zirkoni on tärkeä mineraali etenkin vanhojen geologisten materiaalien ikämäärityksessä. Materiaalien ikämääritys zirkonin avulla perustuu radioaktiivisuuteen ja uraani-lyijy-isotooppisuhteiden määrittämiseen zirkonikiteestä. Suomen vanhin zirkonimineraalin avulla ajoitettu kivi on Siuruan gneissiksi kutsuttu kivi Pudasjärveltä ja gneissin ikä on noin 3 500 miljoonaa vuotta[1].
Additional Information Zirkonin kidejärjestelmä on tetragoninen.

Zirkonin nimen etymologia ei ole yksiselitteinen ja zirkonille on ehdotettu kirjallisuudessa useita vanhoja synonyymeja (esim. jargon ja lyncurium). Sekä zirkoni että jargon saattavat tulla ar. zarqûn, pers. zar-gûn, sanoista, jotka tarkoittavat kullan väristä.

Lyncurium-nimitys tulee sanoista lynx (ilves) ja urine (virtsa) ja nimitys pohjaa tarinaan, jonka mukaan aine syntyi ilveksen virtsasta jähmettymällä. Osa kirjallisuudesta viittaa meripihkaan lyncurium-nimityksellä[2], mutta osa tulkinnut sen viitanneen kellertävään zirkoniin[3]. Plinius vanhemman kirjoittamassa kirjassa zirkoni saattaa olla chrysolithos-nimellä kutsuttu mineraali.

Lisätietoa ja valokuvia zirkonista Geologia.fi-sivustolla.

Equivalents

zirconenglanti
zirkonruotsi
цирконvenäjä

Related Concepts

Sources

SKP1998, Glossary of Geology, Mutanen&Huhma2003, EicholzDE1967, HuntingtonC1896, NyklAR1921, CaleyE&RichardsJ1956

References

  1. Mutanen&Huhma2003
  2. CaleyE&RichardsJ1956
  3. EicholzDE1967

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.12.2019: Geologia:zirkoni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:zirkoni.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:ZrSiO4" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.