Folkloristiikka:kansanlääkintä

    Tieteen termipankista

    kansanlääkintä

    kansanlääkintä
    etnomedisiina
    Määritelmä kansanomainen parannustaito
    Selite

    Kansanparantajien hallitsema parannussektori on monien komponenttien sekoitus. Osalla komponenteista on yhtymäkohtia ammattilääketieteeseen, useimmilla kuitenkin tavalliseen kansanlääkintään. Kansanparantajasektori sisältää mm. suullisesti välittyneitä uskomuksia, jotka on johdettu ammattilääkinnästä tai perheparannuksesta. Kansanparantajat valtaavatkin paikan kotiparannuksen ja virallisen parannussektorin välistä. Kansanparantajasektorin on katsottu olevan erityisesti leimallinen hoitomuoto ei-länsimaisissa kulttuureissa siitä huolimatta, että kaikissa yhteiskunnissa tavataan koko joukko tämän ryhmän parantajia. Nykyisin kansanparantaja-nimikkeen takaa löytyy nikamanniksauttajia, akuhierojia, yrttien ja rohtojen tuntijoita, rukouksella parantajia, kaukoparantajia, sanoilla ja kosketuksella parantajia jne. Tieteellinen sektori eli professionaali medisiina käsittää kaiken virallisen bio-medikaalisen toiminnan tapahtuipa se sitten laitoksissa tai yksityistiloissa. Tämä sektori on useimmissa maissa pyykitetty lainsäädännöllä. Biolääketiede, kuten länsimainen tiede yleensäkin, perustuu tieteelliseen rationalismiin. Se merkitsee sitä, että kaikki oletukset ja hypoteesit on voitava testata ja verifioida objektiivisesti, empiirisissä ja kontrolloiduissa olosuhteissa. Terveys ja sairaus ovat todellisia vain silloin, kun ne voidaan todeta tällaisin keinoin. Biolääketieteen edustajia kiinnostaa kliininen todellisuus, jossa biologinen on painavampaa ja todellista ja kliinisesti merkitsevämpää ja kiinnostavampaa kuin psykologiset tai sosiokulttuuriset näkökulmat.

    Amerikkalaisessa kielenkäytössä sitä lääkintäantropologian osa-aluetta, joka kuvaa vain kirjoituksettomien kulttuurien lääkinnän tutkimusta, nimitetään termillä etnomedisiina. Eurooppalaisessa terminologiassa etnomedisiina on kuitenkin lääkintäantropologian synonyymi käsittäen tutkimuskohteekseen myös länsimaisen lääkinnän. Etnomedisiina-termiä ei kuitenkaan läheskään aina käytetä vastaamaan lääkintäantropologian koko kenttää, vaan sillä tarkoitetaan nimenomaan kansanomaista parannustaitoa, joten oppilääketiede ja terveydenhuolto jäävät sen ulkopuolelle. Näin rajautuu myös suomalainen etnomedisiinan synonyymi kansanlääkintä, jolla ymmärretään ns. perinteistä lääkintää. Kansanlääkinnälle ominainen piirre on se, että sen hoitomuodot ja tietämyksen siirto sekä säilyminen on pääasiallisesti suullisen perinteen ja käytännössä opitun taidon varassa. Yleensä kysymys on spesialisoituneiden maallikkojen lääkinnälli-sestä tietämyksestä ja menettelyistä sekä itsehoidosta.

    Erikieliset vastineet

    folk medicineenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    PTT1998–2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Folkloristiikka:kansanlääkintä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:kansanlääkintä.)