Filosofia:vitalismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

vitalismi

vitalismi
Määritelmä oppi, joka korostaa elämään liittyvien prosessien erityisluonnetta, ja sitä, ettei niitä voi palauttaa fysiikan tai kemian lainalaisuuksiin
Selite 1700-luvulla vitalismi liittyi erityisesti lääketieteelliseen mekanismin (iatromekanismi) kritiikkiin. Joskus vitalismiin liitetään oletus jonkinlaisesta erityisestä energian muodosta, "elinvoimasta" (force vital), joka pitää yllä elämää. On kuitenkin syytä erottaa lähinnä elollisen erityisluonteen korostamiseen rajoittunut 1700-luvun vitalismi (esim. ns. Montpellierin vitalistit) myöhemmistä vitalistisista suuntauksista, joissa fysikaaliseen energiaan palautumaton "elonvoiman" käsitettä käytettiin selittämään biologisia ilmiöitä. 1700-luvun vitalismi vastaakin lähinnä sitä niitä nykyään kutsutaan holismiksi tai organismiksi. Nykyään vitalismiksi voi sanoa myös elämän palvontaa, joka näyttäytyy urheilun ja kuntoilun ylikorostuksena. Vitalismin vastakohta on mekanismi.

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KorkmanYrjönsuuri1998, SalonenT2008, SaarinenE1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.03.2019: Filosofia:vitalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:vitalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →