Filosofia:verifikationismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

verifikationismi

verifikationismi
Definition näkemys, jonka mukaan lause on mielekäs silloin ja vain silloin kun se voidaan todentaa suhteessa havaintoihin
Explanation Näkemys kehitettiin 1900-luvun alussa Wienin piirissä, loogisen positivismin osana. Sen mukaan kaikki väitteet on todennettava suhteessa havaintoihin, jolloin ne joko verifioituvat päteviksi tai mielettömiksi tai merkityksettömiksi. Jälkimmäiset lauseet olivat erityisesti metafysiikan väitteitä. Esimerkiksi väite, jonka mukaan huoneessa on näkymätön vaaleanpunainen elefantti on merkityksetön jos sitä ei voi koskettaa ja siten näyttää väitettä toteen. Verifikationismista seuraa, että suuri osa metafysiikasta, teologiasta ja etiikasta on merkityksetöntä ja filosofian tulisi luopua niistä. Pian havaittiin, että lapsi uhkaa mennä pesuveden mukana, ja verifikationismista luovuttiin. Lisäksi huomattiin, että aistikokemus ei voinut todentaa periaatetta itseään minkä perusteella se voitiin tuomita mielettömäksi.

Equivalents

verifikationismenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.06.2019: Filosofia:verifikationismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:verifikationismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →