Filosofia:reduktio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

reduktio

reduktio
Definition jonkin ilmiön ymmärtäminen toisen ilmiöjoukon ilmiönä
Explanation Reduktio ajatellaan yleensä karkeana yksinkertaistuksena. Esimerkkinä voi mainita inhimillisten motivaatioiden monimutkaisen verkoston reduktion darwinilaiseksi selviytysmisvaistoksi. Reduktiota on kitenkin usein hyötyä eikä se välttämättä yksinkertaista asioita tarpeettomasti. Esimerkiksi luonnontieteissä reduktio on välttämätön selitysväline - se kuvaa sitä mitä monimutkaisemman kokonaisuuden muodostaville osille tapahtuu. Filosofiassa taas reduktioita on usein kritisoitu liiallisesta yksinkertaistamisesta.
Toisaalta filosofia on täynnä reduktioita - se on oikeastaan alkanut sellaisesta. Esisokraatikot, kuten Thales, esittivät reduktionistisia väitteitä ("kaikki on vettä"). Toinen esimerkki ovat Newtonin painovoimalait, joilla hän koetti selittää maailmankaikkeuden moninaiset lait. Myös monet eettiset teoriat, kuten utilitarismi, ovat reduktionistisia.
Reduktion huonoja puolia voi vältellä käyttämällä reduktiota heuristisena välineenä, jolloin reduktion ei oleteta selittävän ilmiötä perusteellisesti, vaan mietitään mitä sitä käyttämällä voidaan oppia.
Additional Information lat. reductio

Equivalents

reductionenglanti
réductionranska
reduktionruotsi
Reduktionsaksa

Related Concepts

Sources

AhokasA2010, SalonenT2008, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.09.2019: Filosofia:reduktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:reduktio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →