Filosofia:potentiaalisuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

potentiaalisuus

potentiaalisuus
Määritelmä olio on potentiaalisesti sitä mitä se voi olla
Selite Aristoteleen (384-322 eaa.) filosofiaan liittyvä käsite tarkoittaa olion kykyä olla jonkinlainen. Siten siemen on potentiaalisesti puu ja tulella on kyky (potentiaalisuus) polttaa. Potentiaalisuus on ymmärrettävä vastakohtana aktuaalisuudelle - kun potentiaalisuus toteutuu (esimerkiksi siemenen potentiaalisuus toteutuu eli aktualisoituu kasvun myötä) se vaihtuu aktuaalisuudeksi.
Potentiaalisuuteen liittyy modaliteetteihin liittyviä ongelmia. Onko potentiaalisuus jotakin todella reaalista eli onko siemenessä todella jotakin, jota kutsumme puun potentiaalisuudeksi? Ovatko kaikki mahdollisuudet jollakin oliolla olevia potentiaalisuuksia? Näin Aristoteles näyttäisi ajattelevan. Hänen mukaansa aine tai materia on potentiaalisuuden yleinen periaate. Kivellä patsaan aineena on eräänlainen kyky tai potentiaalisuus monenlaisiin muotoihin eli formiin, jotka taitelija saa esiin. Ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista ymmärtää kaikkia potentiaalisuuden muotoja tämän analogian kautta.

Vieraskieliset vastineet

potentialityenglanti
Potenzsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KorkmanYrjönsuuri1998, RitterJGründerK1971

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Filosofia:potentiaalisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:potentiaalisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →