Filosofia:potentiaalisuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

potentiaalisuus

potentiaalisuus
Definition olio on potentiaalisesti sitä mitä se voi olla
Explanation Aristoteleen (384-322 eaa.) filosofiaan liittyvä käsite tarkoittaa olion kykyä olla jonkinlainen. Siten siemen on potentiaalisesti puu ja tulella on kyky (potentiaalisuus) polttaa. Potentiaalisuus on ymmärrettävä vastakohtana aktuaalisuudelle - kun potentiaalisuus toteutuu (esimerkiksi siemenen potentiaalisuus toteutuu eli aktualisoituu kasvun myötä) se vaihtuu aktuaalisuudeksi.
Potentiaalisuuteen liittyy modaliteetteihin liittyviä ongelmia. Onko potentiaalisuus jotakin todella reaalista eli onko siemenessä todella jotakin, jota kutsumme puun potentiaalisuudeksi? Ovatko kaikki mahdollisuudet jollakin oliolla olevia potentiaalisuuksia? Näin Aristoteles näyttäisi ajattelevan. Hänen mukaansa aine tai materia on potentiaalisuuden yleinen periaate. Kivellä patsaan aineena on eräänlainen kyky tai potentiaalisuus monenlaisiin muotoihin eli formiin, jotka taitelija saa esiin. Ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista ymmärtää kaikkia potentiaalisuuden muotoja tämän analogian kautta.

Equivalents

potentialityenglanti
Potenzsaksa

Related Concepts

Sources

KorkmanYrjönsuuri1998, RitterJGründerK1971

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.6.2020: Filosofia:potentiaalisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:potentiaalisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →