Filosofia:perheyhtäläisyys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

perheyhtäläisyys

perheyhtäläisyys
Definition Wittgensteinin esittämä nimitys tapauksille, joissa monien eri yleistermien alla olevat käsitteet muodostavat perheenomaisen yhteisön
Explanation Perheyhtäläisyys koskee käsitteitä, joissa on päällekkäin yhteisiä ominaisuuksia. Esimerkkinä nimitys "peli", joka voi koskea korttipelejä, joukkuepelejä, yksinpelejä jne. Yhteistä näille käsitteille on pelimuotoisuus, mutta esimerkiksi osallistujamäärä ja peliväline voi vaihdella tapauksesta toiseen. Termi voidaan jäljittää Nietzscheen, mutta tuli tunnetuksi Ludwig Wittgensteinin (1889-1951) teoksesta Philosophical Investigations (1953). Hänen mukaansa perheyhtäläisyyden käsite voisi korvata monissa tapauksissa universaalilauseet. Tausta-ajatuksena on se, että ei ole tarpeen loitontua arkikielen kielenkäytöstä yhtenäisten olemuksellisen taustan löytämiseksi. Olisi pikemminkin tarkasteltava arkielen käyttötapoja kuin metafyysisiä taustaoletuksia. Wittgenstein halusi käsitteellä vastustaa etenkin olemusajattelua.

Equivalents

family resemblanceenglanti
Familienähnlickeitsaksa

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Filosofia:perheyhtäläisyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:perheyhtäläisyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →