Filosofia:perheyhtäläisyys

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

perheyhtäläisyys

perheyhtäläisyys
Määritelmä Wittgensteinin esittämä nimitys tapauksille, joissa monien eri yleistermien alla olevat käsitteet muodostavat perheenomaisen yhteisön
Selite Perheyhtäläisyys koskee käsitteitä, joissa on päällekkäin yhteisiä ominaisuuksia. Esimerkkinä nimitys "peli", joka voi koskea korttipelejä, joukkuepelejä, yksinpelejä jne. Yhteistä näille käsitteille on pelimuotoisuus, mutta esimerkiksi osallistujamäärä ja peliväline voi vaihdella tapauksesta toiseen. Termi voidaan jäljittää Nietzscheen, mutta tuli tunnetuksi Ludwig Wittgensteinin (1889-1951) teoksesta Philosophical Investigations (1953). Hänen mukaansa perheyhtäläisyyden käsite voisi korvata monissa tapauksissa universaalilauseet. Tausta-ajatuksena on se, että ei ole tarpeen loitontua arkikielen kielenkäytöstä yhtenäisten olemuksellisen taustan löytämiseksi. Olisi pikemminkin tarkasteltava arkielen käyttötapoja kuin metafyysisiä taustaoletuksia. Wittgenstein halusi käsitteellä vastustaa etenkin olemusajattelua.

Vieraskieliset vastineet

family resemblanceenglanti
Familienähnlickeitsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BunninNYuJ2004

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Filosofia:perheyhtäläisyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:perheyhtäläisyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →