Filosofia:oikeusrealismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

oikeusrealismi

oikeusrealismi
Definition oikeusfilosofian suuntaus, jonka mukaan lakien luonne voidaan ymmärtää parhaiten tuomioistuimien ja kansalaisten tekoja analysoimalla
Explanation Oikeusrealismin mukaan oikeussääntöjen ja -käsitteiden analysointi ei tuota oikeaa kuvaa oikeudenmukaisuudesta. On parempi tutkia mitä oikeusistuimet ja kansalaiset ovat tehneet käytännössä ja sitä kautta ymmärtää lakien luonne. Teoriassa ajatellaan, että oikeussäännöt ovat valepukuisia ennustuksia siitä mitä oikeusistuimet tulevat tekemään ja vain oikeuden päätökset muodostavat lain.
Oikeusrealismin piirissä on kaksi vahvaa perinnettä, Skandinaviassa ja USA:ssa, ja molemmat alkoivat 1900-luvun alussa. Skandinaavinen perinne on teoreettisempi; sen mukaan lakien normatiivinen voima koostuu kansalaisten ja viranomaisten tuntemuksista tai uskomuksista. Amerikkalainen perinne on empiirinen ja sosiologinen, keskittyen siihen miten sääntöjä sovelletaan käytännössä ja miten tuomioistuimet käytännössä tekevät päätöksiä.

Equivalents

legal realismenglanti

Related Concepts

Sources

AudiR1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Filosofia:oikeusrealismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:oikeusrealismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →