Filosofia:oikeusrealismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

oikeusrealismi

oikeusrealismi
Määritelmä oikeusfilosofian suuntaus, jonka mukaan lakien luonne voidaan ymmärtää parhaiten tuomioistuimien ja kansalaisten tekoja analysoimalla
Selite Oikeusrealismin mukaan oikeussääntöjen ja -käsitteiden analysointi ei tuota oikeaa kuvaa oikeudenmukaisuudesta. On parempi tutkia mitä oikeusistuimet ja kansalaiset ovat tehneet käytännössä ja sitä kautta ymmärtää lakien luonne. Teoriassa ajatellaan, että oikeussäännöt ovat valepukuisia ennustuksia siitä mitä oikeusistuimet tulevat tekemään ja vain oikeuden päätökset muodostavat lain.
Oikeusrealismin piirissä on kaksi vahvaa perinnettä, Skandinaviassa ja USA:ssa, ja molemmat alkoivat 1900-luvun alussa. Skandinaavinen perinne on teoreettisempi; sen mukaan lakien normatiivinen voima koostuu kansalaisten ja viranomaisten tuntemuksista tai uskomuksista. Amerikkalainen perinne on empiirinen ja sosiologinen, keskittyen siihen miten sääntöjä sovelletaan käytännössä ja miten tuomioistuimet käytännössä tekevät päätöksiä.

Vieraskieliset vastineet

legal realismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

AudiR1999

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Filosofia:oikeusrealismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:oikeusrealismi.)