Filosofia:marxilainen etiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

marxilainen etiikka

marxilainen etiikka
Määritelmä normatiivisen etiikan käsitys, jonka mukaan kaikki, mikä palvelee luokkataistelua, on moraalisesti oikein keinoista riippumatta
Selite Marxilaisen käsityksen mukaan moraali on aina sidoksissa tuotantorakenteeseen ja hallitsevan yhteiskuntaluokan etuihin. Kapitalismissa omistajat, porvarit, riistävät työläisiä, ja perinteinen kristillinen moraali tukee heidän etujaan. Siksi tuo taantumuksellinen moraali on hylättävä ja tilalle luotava edistyksellinen moraali, jonka normatiivinen tehtävä on auttaa luokkataistelun etenemistä. Marxilaisen moraalikäsityksen mukaan kaikki, mikä palvelee luokkataistelua, on moraalisesti oikein siitä riippumatta, millaisia keinoja käytetään. Kun proletariaatin vallankumous on ohi ja päästään luokattomaan yhteiskuntaan, syntyy uusi moraalinen ihminen. Uuden moraalin perustan muodostaa kaikesta ulkoisesta painostuksesta vapaa toiminta kommunistisen yhteiskunnan ja samalla itse kunkin omaksi hyväksi.

Vieraskieliset vastineet

marxistic ethicsenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

PietarinenJ2015, Logos2007

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Filosofia:marxilainen etiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:marxilainen etiikka.)