Filosofia:marxilainen etiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

marxilainen etiikka

marxilainen etiikka
Definition normatiivisen etiikan käsitys, jonka mukaan kaikki, mikä palvelee luokkataistelua, on moraalisesti oikein keinoista riippumatta
Explanation Marxilaisen käsityksen mukaan moraali on aina sidoksissa tuotantorakenteeseen ja hallitsevan yhteiskuntaluokan etuihin. Kapitalismissa omistajat, porvarit, riistävät työläisiä, ja perinteinen kristillinen moraali tukee heidän etujaan. Siksi tuo taantumuksellinen moraali on hylättävä ja tilalle luotava edistyksellinen moraali, jonka normatiivinen tehtävä on auttaa luokkataistelun etenemistä. Marxilaisen moraalikäsityksen mukaan kaikki, mikä palvelee luokkataistelua, on moraalisesti oikein siitä riippumatta, millaisia keinoja käytetään. Kun proletariaatin vallankumous on ohi ja päästään luokattomaan yhteiskuntaan, syntyy uusi moraalinen ihminen. Uuden moraalin perustan muodostaa kaikesta ulkoisesta painostuksesta vapaa toiminta kommunistisen yhteiskunnan ja samalla itse kunkin omaksi hyväksi.

Equivalents

marxistic ethicsenglanti

Related Concepts

Sources

PietarinenJ2015, Logos2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Filosofia:marxilainen etiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:marxilainen etiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →