Filosofia:liberalismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

liberalismi

liberalismi
Määritelmä yhteiskuntafilosofinen ajattelusuunta, joka tähdentää yksilön oikeuksia ja vastustaa valtion liian voimakasta puuttumista yksilön elämään ja taloudelliseen toimintaan
Selite Liberalismi on 1800-luvulta kukoistanut yhteiskuntafilosofinen aatevirtaus erilaisine valtiota, yhteiskuntaa, politiikkaa ja taloutta koskevine näkemyksineen. Sen mukaan yksilön vapaus on yhteisöllisen elämän perustava ja luonnonmukainen normi, joka määrää kulttuuria, oikeutta, taloutta ja laajasti koko yhteiskuntajärjestelmää. John Locken (1632-1704) periaatteet "elämä, vapaus ja omaisuus" on hyväksytty laajasti. Liberalismi korostaa yrittämisen vapautta ja vapaita markkinoita talouselämässä sekä vapaamielisyyttä ja suvaitsevaisuutta kulttuurissa. Se on eri muodoissaan valistusajan edistysuskon mutta myös romantiikan yksilöllisyyden etsimisen perillinen ja siitä tuli hallitseva virtaus porvariston noustessa valtaan.
Lisätiedot lat. liber=vapaa
Isaiah Berlin liberalismista, ks. Logos-verkkoensyklopedia

Vieraskieliset vastineet

liberalismenglanti
libéralismeranska
liberalismruotsi
Liberalismussaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

AhokasA2010, SalonenT2008, HallamaaJ2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Filosofia:liberalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:liberalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →