Filosofia:kriteeri

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kriteeri

kriteeri
Määritelmä
1. erottava tuntomerkki
2. arvosteluperusta
Selite Filosofiassa on paljon kriteerejä, mistä kielii logiikassa usein käytetty määre "jos ja vain jos". Ehkä tunnetuin filosofinen kriteeri on tiedon kriteeri: millä kriteerillä jokin informaatio voidaan katsoa tiedoksi? Esimerkiksi tiedon pitäminen totena uskomuksena on kriteerin asettamista. Toisin ilmaistuna voidaan sanoa, että kaikki tiedon välttämättömät ja riittävät ehdot täyttyvät.
Myöhäisfilosofiassaan Ludwig Wittgenstein (1889-1951) tarkasteli usein kriteerien käyttöä. Hän saattoi esimerkiksi miettiä miten sanaa "kipu" käytetään oikein - mitkä ovat ne kriteerit, joiden vallitessa voidaan katsoa olion kärsivän kivusta? Tällä tavoin Wittgenstein uskoi voivansa välttää yhden näkökulman ongelman (solipsismi) - hän ajatteli, että kivun kaltaisten sanojen käyttö liittyy käyttäytymiseen ja sosiaalisuuteen pikemmin kuin vain objektiiviseen tilaan. Siten vaikka subjektiiviset tilat kuten kipu tai mielihyvä ovat yksityisiä, meillä voi olla julkiset kriteerit sille miten käytämme kieltä oikein näistä tiloista puhuessa.

Vieraskieliset vastineet

criterionenglanti
critèreranska
kriteriumruotsi
Kriteriumsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

WileniusR1982, BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Filosofia:kriteeri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kriteeri.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →