Filosofia:kehäpäätelmä

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kehäpäätelmä

kehäpäätelmä
Määritelmä virheellinen päättely, jossa oletetaan premissinä väittämä, jolla on sama merkitys kuin johtopäätöksellä
Selite Kehäpäätelmiä on monia eri tapauksia ja usein ne kätkeytyvät muun tekstin sijaan. Yksinkertainen esimerkki kehäpäätelmästä voisi olla esimerkiksi "Pekka Haavisto oli paras presidenttiehdokas, koska hän oli selkeästi muita parempi".
Filosofian historian tunnettu esimerkki on ns. kartesiolainen kehä, joka on löydettävissä René Descartesin (1596-1651) Mietiskelyistä ensimmäisestä filosofiasta (1641). Siinä Descartes pyrkii löytämään tiedolle varman perustan selkeiden ja tarkkojen ideoden avulla. Descartesin mukaan jos on olemassa hyvä Jumala, voimme olla varmoja siitä, että kaikki jonka käsitämme selvästi ja tarkasti on totta. Siten on todistettava, että Jumala on olemassa. Descartes tekee kuitenkin sen virheen, että hän pyrkii todistamaan Jumalan olemassaolon selvien ja tarkkojen havaintojen avulla ja tämä johtaa kehään, jossa hän olettaa premisseissä juuri sen, minkä hän toivoo todistavansa johtopäätöksessä.
Lisätiedot lat. petitio principii

Vieraskieliset vastineet

begging the questionenglanti
vicious circleenglanti
circular reasoningenglanti
círculo viciosoespanja
circolo viziosoitalia
cercle vicieuxranska
circularbevisruotsi
Zirkelschlusssaksa
circulus vitiosusviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Filosofia:kehäpäätelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kehäpäätelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →