Filosofia:historiallinen materialismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

historiallinen materialismi

historiallinen materialismi
Määritelmä marxilaisuuden ja varsinkin marxismi-leninismin yleissosiologinen ja yhteiskuntafilosofinen teoria ihmisestä, ihmisyhteisöstä ja kulttuurien kehityksestä
Selite Historiallinen materialismi painottaa vallitsevien sosiaalisten muotojen selittämistä historian ja muun tieteellisen tutkimuksen keinoin turvautumatta yliluonnollisiin, uskonnollisiin tai perustelemattomiin periaatteisiin saati ihmisestä itsestään riippumattomiin tarkoituksiin. Sen mukaan tuotantovoimien kehitys tuottaa vääjäämättömästi ristiriitoja. Ne ovat tulosta siitä, että kehittyvä tuotanto ylittää niitä säätelevien juridisten periaatteiden rajat, jolloin omistussuhteista tulee sekä uudistuvan tuotannon jarru että rakenteellisen epäoikeudenmukaisuuden oikeuttaja. Kehitys siis muuttaa tai murtaa eri yhteiskuntaryhmien keskinäisiä suhteita sekä avaa mahdollisuuksia valtasuhteiden järkkymiseen, jopa vallankumouksiin. Näkemyksen mukaan ihmisen perustarpeiden tyydyttämisen taso näkyy kulttuurin henkisissä muodoissa; talous tuottaa sekä sekä perustan ja kulttuurin henkisten muotojen (tieteen, taiteen, uskonnon, viihteen ym.) suhteita historiallinen materialismi mahdollistaa tietoisen tulevaisuuden kohtaamisen sekä inhimillistä vapautta välttämättömyyksien maailmassa.
Historiallisen materialismin tärkeimmät teoreetikot ovat Karl Marx (1818-1883) ja Friedrich Engels (1820-1895).

Vieraskieliset vastineet

historical materialismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Filosofia:historiallinen materialismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:historiallinen materialismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →