Filosofia:eksternalismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

eksternalismi

eksternalismi
Määritelmä näkemys, jonka mukaan mentaalinen sisältö on ulkoista
Selite Eksternalismi yleisessä mielessä on näkemys, jonka mukaan ajatukset yleensä eivät ole mielessä. Esimerkkinä voidaan mainita ihminen, joka pelkää influenssaepidemian olevan tulossa. Eksternalismin mukaan tämän pelon sisältöä ei voi täsmentää, ellei mukaan oteta asioita, jotka eivät ole pelkäävän henkilön mielessä. Henkilö ei esimerkiksi tiedä mikä muodostaa epidemian. Siten pelon täsmentäminen vaatii viittausta mielen ulkopuolelle.
Moraalifilosofiassa eksternalisti sanoisi, että teon syy on jokin mielen ulkopuolella oleva asia riippumatta siitä motivoiko se vai ei. Voi esimerkiksi uskoa, että murha on objektiivisesti väärin ja siksi ei ole mitään syytä tappaa jotakuta. Siitä huolimatta saattaa huomata, ettei tämä vaikuta motivaatioon, ja henkilö tahtoo murhata mahdollisesti jonkun. Tappamattomuudelle olisi siten eksternaalinen perustelu mutta ei internaalista.
Lisätiedot
Lue lisää Logos-ensyklopediasta!

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Filosofia:eksternalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:eksternalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →