Estetiikka:formalismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

formalismi

formalismi
Definition näkemys, jonka mukaan muodolliset ominaisuudet ratkaisevat, onko jokin asia taideteos ja mikä on taideteoksen arvo
Explanation Eräs taiteen määrittelyn tapa on hahmottaa taideteos jonkin aineksen järjestämisenä johonkin muotoon (forma). Taideteoreettisen formalismin mukaan voimme vastata kysymykseen siitä, onko jokin asia taideteos, tarkastelemalla sen muodollisia ominaisuuksia. Lisäksi formalismin mukaan taideteoksen arvo riippuu sen muodollisista ominaisuuksista. Muodollisia ominaisuuksia ovat aistein havaittavat ominaisuudet, jotka eivät esitä mitään. Koska formalismi määrittelee taiteen muodollisten ominaisuuksien kautta, se eroaa näkemyksistä, joiden mukaan taide on esittävää.
Keskeisen formalistisen määritelmän taiteesta on luonut Clive Bell (1881-1964). Hänen mukaansa taideteos on objekti, jolla on merkitsevä muoto (significant form). Merkitsevässä muodossa on kyse muodollisista ominaisuuksista rakentuvasta vaikuttavasta sommitelmasta. Bellin mukaan taideteosten arvo perustuu siihen, että ne tuovat muotonsa vaikuttavalla tavalla esiin. Tämä erottaa taideteokset muista asioista. Bell ajattelee, että ainoastaan taideteoksilla voi olla merkitsevä muoto.
Kuvataiteen kriitikoista merkittävin formalisti oli yhdysvaltalainen sodanjälkeisen abstraktin ekspressionismin puolustaja Clement Greenberg (1909-1994). Hänen mukaansa kunkin taiteenlajin ytimessä on ko. lajille tyypillisten välineiden ja ilmaisumuotojen historiallinen kehitys. Taiteen "aiheena" tulisi olla taide itse. Taidemuoto voi perustella olemassaolonsa merkityksen vain vetoamalla omiin formaaleihin piirteisiinsä.
Kuvataiteessa mm. readymaden ja pop-taiteen kaltaiset 1900-luvun suuntaukset ovat aiheuttaneet vaikeuksia formalistisille teorioille, sillä ko. suuntausten taideteokset eivät välttämättä eroa muodollisilta ominaisuuksiltaan ei-taiteesta.

Equivalents

formalismenglanti
formalismeranska
formalistisk konstteoriruotsi
Formalismussaksa

Sources

SteckerR2005, CarrollN2001

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Estetiikka:formalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:formalismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →