Estetiikka:estetisoituminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

estetisoituminen

estetisoituminen
Definition jonkin alun perin ei-esteettisen asian muuttuminen esteettisin perustein arvotettavaksi
Explanation Estetisoitumisesta puhutaan silloin, kun erilaiset ihmiselämän alueet aletaan hahmottaa ja arvioida esteettisin perustein. Tyypillisesti termiä käytetään tuolloin pejoratiivisesti. Estetisoitumisella voidaan tarkoittaa joko yleistä visuaalisuuden ja asioiden ulkoasun painottumista kulttuurissa, jonka on katsottu muuttuneen spektaakkelin määrittelemäksi yhteiskunnaksi, tai arvojen ja tiedon alueelle kuuluvien kysymyksien muuttumista esteettisiksi kysymyksiksi (esim. politiikan tai tieteen estetisoituminen).
Walter Benjamin (1892-1940) analysoi 1930-luvun kirjoituksissaan fasismin harjoittamaa politiikan estetisoitumista. Benjaminin tulkinnan mukaan fasistinen politiikka korvaa oikeuden ja laillisuuden estetiikalla kun se vetoaa kansan oikeuteen saavuttaa tahtomiaan päämääriä. Todellisuudessa fasismi antaa kansalle vain mahdollisuuden ilmaista itseään ilman että todellista, kansan näkökulmasta emansipatorista muutosta tapahtuisi.

Equivalents

aestheticizationenglanti
Ästhetisierungsaksa

Sources

BermanR1989, BenjaminW1936/1989

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.10.2019: Estetiikka:estetisoituminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:estetisoituminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →