Esittävät taiteet:figuuriteatteri

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

figuuriteatteri

figuuriteatteri
Määritelmä nukketeatterin korvaavaa ilmaisu esitystaiteelle
Selite Useat nukkeja ja esineitä elollistavat ryhmät erityisesti germaanisella kielialueella ovat päätyneet käyttämään termiä figuuriteatteri.
Lisätiedot Pelkästään Itävallassa figuuriteattereita on useita, esimerkiksi Homunculus Figurentheater e.V., Möp Figurentheater ja Karin Schäfer Figuren Theater. Saksassa toimivat mm. Figurentheater Lübeck ja Figuren Theater Tübingen, ja naapurimaassamme Ruotsissa Figurteaterkompaniet. Belgian Gentissä sijaitsee jopa Europees Figurenteatercentrum (EFTC). On huomattava, että yllä mainitut instanssit järjestävät kansainvälisiä festivaaleja, minkä vuoksi ne mainitaan UNIMA:n festivaaliluettelossa – kaikkien figuuriteatteri-nimeä käyttävien yhteislukumäärä on tietenkin paljon suurempi.

Figuuriteatterin käsite näkyy käytännön tasolla myös siten, että nukketeatterifestivaalit

ovat saaneet rinnalleen figuuriteatterifestivaaleja erityisesti Saksassa (24 eri festivaalia, joiden nimessä esiintyy figuuriteatteri). Esimerkkeinä muualta mainittakoon vaikkapa norjalainen tapahtuma Agder International Figurteater Festival, italialainen Festival Nazionale di Teatro di Figura ”Aspettando Mani Parlanti” ja itävaltalainen Internationales Figurentheaterfestival der Künstlerinnen.

Vieraskieliset vastineet

figurteaterruotsi
Figurentheatersaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

AndrianovK2015

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Esittävät taiteet:figuuriteatteri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:figuuriteatteri.)