Esittävät taiteet:dramaturgia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

dramaturgia

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
dramaturgia
Definition draamallisen toiminnan arkkitehtuuri, draaman kompositio; laajemmin esteettinen logiikka, jonka mukaisesti esityksen osatekijät on järjestetty (tai hajasijoitettu) tilaan, aikaan ja suhteeseen yleisönsä kanssa[1]
Explanation Vaikka käsitteen etymologia voidaan johtaa antiikin kreikasta, sitä on nykyisessä merkityksessä ryhdytty käyttämään 1700-luvulla Saksassa, Gotthold Ephraim Lessing: Hamburgische Dramaturgie (1767-69). Tämä teos koostui alunperin Hampurin kansallisteatterin (Hamburger Nationalthater) esitysten viikottaisista kritiikeistä, mutta kun arvostelut ajoivat hänet kiistan näyttelijoiden kanssa, Lessing pitäytyi arvioimaan ainoastaan näytelmiä. Hän tekee pesäeroa Ranskan klassisismin draamakäsitykseen ja asettaa sen vastakohdaksi Shakespearen. Arvioimalla aristotelisen tragedian uudelleen ja toisin kuin Ranskan klassisismi, hän esittää teoreettiset perusteet porvarilliselle draamalle.

Suljettu dramaturgia orientoituu aristoteliseen dramaturgiaan ja Ranskan klassisimin tragediaan, jota määrittävät tiukat ulkoiset säännöt (ajan, paikan ja toiminnan ykseys). Avoin dramaturgia orientoituu puolestaan Shakespearen dramaturgiaan, jossa ulkoisten kriteerien sijaan mittapuuna ovat sisäiset ominaisuudet ja vapaus tiukkojen rajoen suhteen (esim. koomiset ainekset tragediassa).

Nykyisin käsitteen käyttö on laajentunut draaman ja esityksen ulkopuolelle. Tällöin dramaturgia on taito hahmottaa toiminnallinen kaari eri taiteiden (tai yleensä inhimillisen toiminnan) alueella.
Additional Information Dran (kreikk.) = toiminta

Ergon (kreikk.) = teko, teos (engl. function, task, work)

Etymologian pohjalta toiminnan muokkaaminen teokseksi.

Equivalents

Dramaturgiesaksa

Related Concepts

Sources

Brauneck&Schneilin1992, HeinonenT2009

References

  1. HeinonenT2009, 11

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.07.2019: Esittävät taiteet:dramaturgia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:dramaturgia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →