Politologi:advocacy

From Tieteen termipankki
Revision as of 11:31, 31 March 2015 by Kirsi Pulkkinen (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

advocacy

advocacy
Definition yksilön tai ryhmän harjoittama poliittinen prosessi, jonka tavoitteena on vaikuttaa valtaa käyttävän instituution päätöksiin tai toimintajärjestelmiin
Explanation Vaikuttamistoiminnan kohteena ovat poliittiset, taloudelliset tai sosiaalis-yhteiskunnalliset instituutiot sekä näiden päättäjät.

Vaikuttamistyö on tavoitteellista ja strategisesti suunniteltua toimintaa, jolle on yleensä määritelty toteutusaikataulut. Toiminta on julkisesti ilmaistua tukea tietylle asialle tai politiikkalinjalle. Yhteiskunnalliseen muutokseen pyrkivää vaikuttamistyötä ilmenee eri muodoissa, mm. politiikan hallintotapojen tai -rakenteiden arvosteluna, asialistan asettamiseen (agenda setting) vaikuttamisena tai ryhmän tavoitteiden kannalta olennaisten asioiden ajamisena päättäjien käsittelyyn. Toiminta voi olla myös julkisen tilan avaamista tai ottamista avoimelle keskustelulle tietystä aiheesta. Vaikuttamistyö tavoittelee osallistavaa ja aktiivista vuoropuhelua korostavaa keskustelukulttuuria poliittisten asioiden käsittelyssä.

Viittaa tiedon hyödyntämiseen politiikan suunnittelussa ja toimeenpanossa, sekä tiedon merkitykseen prosessin osana.

Käsitteelle ei ole suomeksi toimivaa, politiikan tutkimuksessa sovellettavaa käännöstä. Kansalaisjärjestökentässä advocacy-käsitteestä käytetään vaikuttamistyö-termiä, joka on laajalti tunnistettu, mutta heikosti määritelty. Politiikan tutkimuksessa vaikuttamistyö sekoitetaan helposti vaikuttavuuteen (impact).

Vaikuttamistyö eroaa lobbaamisesta, joka viittaa suoraan lainsäätäjiin kohdistettavaan, yleensä edunvalvontajärjestöjen harjoittamaan tavoitteelliseen toimintaan.

Equivalents

vaikuttamistoimintasuomi(vakiintumaton,,ehdotettu)

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.4.2020: Politologi:advocacy. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Politologi:advocacy.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →