Oikeustiede:vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue

From Tieteen termipankki
Revision as of 14:50, 7 September 2016 by Suomalainen Lakimiesyhdistys (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue
Definition Euroopan unioni muodostaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen, jonka tavoitteena on taata henkilöiden vapaa liikkuvuus sisärajattomalla alueella varmistaen samalla kansalaisten suojelu
Explanation EU:n vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue luominen asetettiin yhdeksi unionin keskeisimmistä tavoitteista Amsterdamin sopimuksella (voimaan 1.5.1999). Lissabonin sopimuksen mukaan unioni tarjoaa tällaisen alueen kansalaisilleen (SEU 3 artiklan 2 kohta).

EU:n vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue kattaa useita politiikka-aloja. Se sisältää yhteistyön maahanmuutto- ja turvapaikka- sekä ulkorajavalvonta-asioissa, siviili- ja rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön sekä poliisiyhteistyön.

Alan yhteistyöstä määrätään Lissabonin sopimuksen SEUT V -osastossa (67−89 artikla) ja se kuuluu unionin ja jäsenvaltioiden kesken jaettuun toimivaltaan (SEUT 4 artikla).

Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta on kehitetty Eurooppa-neuvoston hyväksymillä monivuotisilla suuntaviivoilla, Wienin toimintasuunnitelma (1998), Tampereen päätelmät (1999), Haagin ohjelma (2004), Tukholman ohjelma (2009) sekä vuoden 2014 strategiset suuntaviivat.

Käytetyt lähteet: Lissabonin sopimus
Additional Information
Kirjoittaja: Tia Möller

Related Concepts

Sources

WalkerN(ed.)2004, Trauner&RipollServent(eds.)2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.4.2020: Oikeustiede:vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →