Oikeustiede:perusoikeusrajoitukseen suostuminen

From Tieteen termipankki
Revision as of 15:09, 27 May 2014 by Antti Kanner (talk | contribs) (Tekstin korvaus – ”|selite=” muotoon ”|selite_fi=”)
Jump to: navigation, search

perusoikeusrajoitukseen suostuminen

perusoikeusrajoitukseen suostuminen
Definition perusoikeusrajoituksen kohteeksi tulevan henkilön suostumus rajoituksen toteuttamiseen on seikka, jonka johdosta rajoituksen säätäminen voidaan toteuttaa tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä
Explanation Perustuslakivaliokunta on katsonut (ks. PeVL 27/1998 vp , s. 2, PeVL 19/2000 vp , s. 3/II, PeVL 31/2005 vp , s. 3, PeVL 16/2010 vp , PeVL 30/2010 vp ja 4/2013 vp) perusoikeusrajoituksen kohteeksi joutuvan henkilön suostumuksella voivan sinänsä olla merkitystä valtiosääntöoikeudellisessa arvioinnissa ja pitänyt tässä suhteessa oleellisena sitä, mitä voidaan pitää oikeudellisesti relevanttina suostumuksena tietyssä tilanteessa. Valiokunta on toisaalta pitänyt selvänä, että perusoikeussuoja ei voi oikeudellisena kysymyksenä menettää aina merkitystään pelkästään siksi, että laissa säädetään jonkin toimenpiteen vaativan kohdehenkilön suostumuksen. Perusoikeussuojaa ei voida millaisessa asiassa tahansa jättää riippumaan asianomaisen suostumuksesta. Valiokunta on edellyttänyt perusoikeussuojaan suostumuksenvaraisesti puuttuvalta lailta muun muassa tarkkuutta ja täsmällisyyttä, säännöksiä suostumuksen antamisen ja peruuttamisen tavasta, suostumuksen aitouden ja vapaaseen tahtoon perustuvuuden varmistamista sekä sääntelyn välttämättömyyttä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related Concepts

Sources

PeVL4/2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.4.2020: Oikeustiede:perusoikeusrajoitukseen suostuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perusoikeusrajoitukseen suostuminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg