Oikeustiede:neuvottelutulos pääministeriehdokkaasta

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

neuvottelutulos pääministeriehdokkaasta

neuvottelutulos pääministeriehdokkaasta
Explanation Hallituksen muodostamismenettely on Suomen perustuslaissa säädetty muihin valtiosääntöihin verrattuna hyvin yksityiskohtaisesti. Yhtenä syynä tähän oli se, että tasavallan presidentin vaikutusvalta hallituskokoonpanoihin haluttiin minimoida, mutta toisaalta kuitenkin tahdottiin varmistaa mahdollisuus - hallitusneuvottelujen epäonnistuttua - siihen, että presidentti voi tässä vaiheessa sovittelevana tekijänä (pouvoir neutre) myötävaikuttaa uuden hallituskoalition syntymiseen.

Neuvottelutulokseen tähtäävä toimenpidesarja on pääpiirteissään kolmivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa hallitusneuvottelujen vetäjän johdolla keskustellaan kaikkien eduskuntaryhmien kesken. Toisessa vaiheessa neuvottelut henkilökysymyksistä ja hallitusohjelmasta käydään yhteistyöstä sopineiden puolueiden ja eduskuntaryhmien kesken. Kun neuvottelut ovat päättyneet, neuvottelutuloksesta ilmoitetaan tasavallan presidentille. Myönteinen neuvottelutulos, puoluesopimus, toteutetaan siten, että tasavallan presidentti ilmoittaa pääministeriehdokkaan nimen eduskunnalle, eduskunta valitsee pääministerin, ja tasavallan presidentti nimittää pääministerin ja muut ministerit presidentin esittelyssä, sekä vapauttaa vanhan valtioneuvoston tehtävästään.

Neuvottelutulos on toistaiseksi aina ollut se, että eduskunnan puhemies ilmoittaa tasavallan presidentille myönteisestä neuvottelutuloksesta ja pääministeriehdokkaan nimen. Jos kävisi niin, että hallitusneuvottelut epäonnistuvat, myös se on neuvottelutulos.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.2.2020: Oikeustiede:neuvottelutulos pääministeriehdokkaasta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:neuvottelutulos pääministeriehdokkaasta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


Tämä sivu on keskeneräinen.