Oikeustiede:momentti

From Tieteen termipankki
Revision as of 11:06, 29 May 2015 by Suomalainen Lakimiesyhdistys (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

momentti

momentti
Definition säädöksessä olevan pykälän osa
Explanation Säädökset jakautuvat pykäliin ja nämä puolestaan momentteihin, joita voi olla yksi tai useampia. Nykykäytännön mukaan pyrkimyksenä on, että pykälässä olisi enintään kolme momenttia. Viitattaessa yksimomenttiseen pykälään mainitaan vain kyseinen pykälä (esimerkiksi hallintolain 6 §).

Momentteja ei yleensä numeroida. Sen sijaan kansainvälisissä sopimuksissa artiklojen momentteja vastaavat kohdat säännönmukaisesti numeroidaan. Viitattaessa pykälän momentteihin käytetään arabialaisia numeroita (esimerkiksi: hallintolain 2 §:n 2 momentti).

Momentti voi jakaantua kohtiin. Säännönmukaisesti kohtia edeltää johdantokappale, joka päättyy kaksoispisteeseen. Kohdat numeroidaan myös arabialaisin numeroin, joissa käytetään oikeanpuoleisia kaarisulkuja, esimerkiksi 1), 2), 3). Varhemmin kohdat saattoivat jakaantua vielä alakohtiin, jolloin alakohdat merkittiin pienaakkosin, esimerkiksi a), b), c). Nykyisin ei juuri laadita pykäliä, joissa olisi momentteja, kohtia ja alakohtia.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Related Concepts

Sources

NiemivuoM2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.5.2020: Oikeustiede:momentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:momentti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →