Kasvatustieteet:yrittäjämäinen pedagogiikka

Kohteesta Tieteen termipankki
Versio hetkellä 25. kesäkuuta 2015 kello 03.11 – tehnyt Aineiston tuonti (keskustelu) (Aineiston tuonti)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

yrittäjämäinen pedagogiikka

yrittäjämäinen pedagogiikka
Määritelmä Yrittäjämäinen pedagogiikka tarkoittaa opetuksen ja oppimisen näkökulmia, käsityksiä, periaatteita ja tapoja, jotka perustuvat yrittäjyyden ilmiön olemukseen ja edistävät yrittäjyyttä (Fiet, 2000; Kyrö, 2006; Kyrö, 2001).
Selite Yrittäjämäinen pedagogiikka voi olla hyvin monenlaista, mutta yleisesti ottaen se edellyttää oppimisjärjestelyjä, jotka mahdollistavat yrittäjyyden kokonaisvaltaisen, dynaamisen, aktiivisen, luovan, vapaan, oma-aloitteisen ja vastuullisen oppimisen, jotka heijastavat yrittäjyyden ilmiön ulottuvuuksia. Oppiminen on siis monipuolinen ja monimutkainen, toimintaan perustuva prosessi, jossa oppimisympäristö nähdään perinteistä laajemmin ja jossa oppiminen on myös epämuodollista. (Kyrö, 2006) Erityisesti yrittäjämäinen pedagogiikka perustaakin opettamisen ja oppimisen tekemällä oppimiselle ja toimintakeskeisyydelle (Pfeffer & Fong, 2002; Gibb, 2009). Tällaiset oppimisen periaatteet ja tavat poikkeavat tavanomaisista ja odotetuista periaatteista ja tavoista. Luokassa tapahtuvan opetuksen ei tarvitse olla ennustettavaa, vaan se saa olla yllättävää, käytännönläheistä ja aktivoivaa, mikä motivoi oppilaita ja auttaa heitä hankkimaan merkittäviä yrittäjyyteen liittyviä kykyjä (ks. yrittäjyyskyvyt). (Fiet, 2000) Opettajalta tämä vaatii aktiivisuutta ja luovuutta.
Keskustelu yrittäjyyden oppimisen tavoista ja pedagogiikan kehittämisestä on vasta alussa, sillä useimmiten tutkimus keskittyy sisältökysymyksiin dynaamisten oppimisnäkökulmien sijaan (Kyrö, 2001, 2006). Harva tutkimus on keskittynyt opettamisen ja oppimisen käsityksiin ja periaatteisiin, vaikka joissakin tutkimuksissa onkin tarkasteltu kokeiltuja oppimistapoja. Jatkossa tulisikin aktiivisemmin yhdistää ja synnyttää vuoropuhelua yrittäjyyden ja kasvatustieteiden tutkimuksen välille. (Kyrö, 2001).

Vieraskieliset vastineet

entrepreneurial pedagogyenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, FietO2000, GibbA2009, KyröP2001, KyröP2006, PfefferJ&FongT2002

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Kasvatustieteet:yrittäjämäinen pedagogiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:yrittäjämäinen pedagogiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →