Esittävät taiteet:revyy

From Tieteen termipankki
Revision as of 11:06, 15 April 2014 by Aineiston vienti (talk) (Aineiston vienti)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

revyy

revyy
Explanation Irrallisista sketseistä, kupleteista, tanssiesityksistä jne. koostuva, tavallisesti loisteliaisiin kulisseihin sijoitettu näyttämöesitys, jossa usein käsitellään satiirisesti ajankohtaisia paikallisia asioita; aikakauslehti (Ranskassa); katselrnus. Revyyesitys muistuttaa kabareeta, mutta on yleensäviihteellisernpi, joskin myös poliittisia revyitä on paljon esitetty.
Revyymuoto syntyi Ranskassa heinäkuun vallankumouksen 1830 jälkeen, jolloin sille olivat alkuun ominaisia poliittiset satiirit. Parissa vuosikymmenessä revyy viihteellistyi, ja Pariisin Montmartrelle perustettiinmm. maineikas revyyteatteri Folies-Bergére 1869. Suosituimmillaanrevyymuoto oli 1900-30, mutta sitä on hyödynnetty myöhemminkinrunsaasti. Ven? ä V. E. Meyerhold sovitti esim. Vladimir Majakovskin näytelmästä Misterija-Buf (1918, Mysteerio Bufo) revyymäisen esityksen, ja Saksassa Erwin Piscator kehitti agitprop-henkisen revyyn, jotaedustivat mm. Roter Rummel ja Trotz alledem (1925). Vielä fasisminvaltaannousun kynnyksellä Saksassa esiintyi ryhmä Truppe 3 1, jolle senjohtaja G. von Wangenheim kirjoitti kappaleet Die Mausefulle (1931) jaDa liegt der Hund begmben (1932).
Revyy on ollut suosittu esitysmuoto myös Amerikassa (esim. Broadwaylla) ja Englannissa. Tunnetuimpia anglosaksisia revyyntekijöitä on
näytelmäkirjailija ja säveltäjä Sir Noel Coward (1899-1973), jonka suurimpia kassamenestyksiä oli On with Dance (1925).
Ks. myös kabaree, kupletti, musikaali, vaudeville
knuALusuora-AErwin Piscator: Das politische 'Theater (1929).

Equivalents

revueenglanti
revueranska
revyruotsi
Revuesaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.6.2020: Esittävät taiteet:revyy. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:revyy.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


Tämä sivu on keskeneräinen.