Taidehistoria:tessera

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

tessera

Laastiin kiinnitettyjä lasitesseroita. Sinisten ohella oikealla yksi kullattu tessera. Mosaiikkifragmentti Nea Monin luostarista Kreikasta. 4,5 x 3,4 cm. Keskibysanttilainen kausi, 1000-luku. OA.5849, The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
tessera
Definition
1) esimerkiksi kivestä tai lasista valmistettu pieni laatta, joka on usein muodoltaan kuutiomainen ja joita käytetään mosaiikin rakennusosina
2) antiikin Rooman kulttuurissa pieni metallista, keramiikasta tai luusta valmistettu, yleensä pyöreä laatta, jolla oli useita käyttötarkoituksia
Explanation Mosaiikkien valmistuksessa käytettiin aluksi luonnon muovaamia värillisiä kiviä, mutta antiikin kulttuurin hellenistisellä kaudella alettiin valmistaa tesseroita. Erityisesti bysanttilaisissa mosaiikeissa käytettiin tesseroiden valmistuksessa sekä värillistä lasia että kirkasta lasia, johon yhdistettiin lehtikultaa.
Toisessa merkityksessään antiikin kulttuurin tesseraa käytettiin esimerkiksi arpana ja pelimerkkinä, tai se oli kuitti tai pääsylippu esimerkiksi kylpylään, teatteriin tai muihin näytöksiin. Pyöremuotoiset tesserat oli tavallisesti valmistettu lyijystä, pronssista tai terrakotasta, neliömäiset puolestaan (norsun)luusta tai puusta. Metallinen tessera muistutti metallirahaa ja usein siinä oli keisarin kuva. Keisari saattoi heittää näitä yleisön joukkoon roomalaisten festivaalien aikana, ja niitä saattoi vaihtaa rahaksi tai erilaisiksi lahjoiksi.
Additional Information muinaiskr. tessares = neljä > lat. tessera = arpa, arpakuutio

Equivalents

tesseraenglanti
tesseraitalia
tesseralatina
tesseraruotsi

Sources

Konttinen&Laajoki2000, The Oxford classical dictionary 2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.5.2020: Taidehistoria:tessera. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:tessera.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →