Taidehistoria:taidehistoria

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

taidehistoria

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
taidehistoria
Definition humanistinen tieteenala, joka tutkii kuvataiteen, arkkitehtuurin ja taidekäsityön historiaa, monenlaisia visuaalisen kulttuurin ilmiöitä sekä näiden metodeja ja teorioita
Explanation Tieteenalan juuret voidaan johtaa eri tavoin sen mukaan, painotetaanko taiteesta kirjoittamisen historiaa tai akateemisen tieteenalan historiaa. Varhaisimmat säilyneet taidetta koskevat kirjoitukset syntyivät ensimmäisellä vuosisadalla jälkeen ajanlaskun alun. Ne käsittelivät tunnettuja taideteoksia ja niiden arviointia sekä kertomuksia taiteilijoiden elämästä. Vanhinta taidehistoriaa edustavat roomalaisen Plinius vanhemman (23-79) teoksen Naturalis historia eräät luvut, joiden anekdoottimaista ja kronikoivaa esitystapaa noudattivat myöhemmin Italian renessanssin ajan kirjoittajat kuten Giorgio Vasari (1511-1574). Vasarin taiteilijaelämäkerrat saivat lukuisia jäljittelijöitä muissa Euroopan maissa, ja perinne jatkui myös taideakatemioiden sekä keräilijöiden ja taiteentuntijoiden toiminnan kautta.

Equivalents

art historyenglanti
konsthistoriaruotsi
konstvetenskapruotsi
Kunstgeschichtesaksa
Kunsthistoriksaksa
Kunstwissenschaftsaksa
история искусствvenäjä
искусствоведениеvenäjä
искусствознаниеvenäjä

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TolvanenJ1967

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.7.2020: Taidehistoria:taidehistoria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:taidehistoria.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →