Taidehistoria:stomppi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

stomppi | varjostuspuikko

Tortillon-tyyppinen varjostuspuikko. Kuva: Public Domain.
stomppi
varjostuspuikko
tortillon
Definition nahasta tai paperista kierretty, kapeneva puikko, jota käytetään lyijykynä-, hiili- ja pastellipiirustuksissa pehmentämään ääriviivojen reunoja, häivyttämään sävyeroja ja luomaan varjostuksia
Explanation Stompilla käsittely mahdollistaa hyvin hienovaraisen siirtymäasteikon luomisen valosta varjoon, ja sillä voi myös piirtää. Erityisesti 1700- ja 1800-luvuilla stomppi oli suosittu piirrosten työstöväline. Vaikka stomppi usein on noin sormen paksuinen, on olemassa sarjoja eri paksuisia puikkoja, jotka on numeroitu paksuuden mukaan ja joita käytetään halutun työskentelytarkkuuden perusteella.
Tortillon on työvälineenä usein stompin synonyymi, mutta pienempi, ohuempi ja usein tiukemmin kierretty sekä teräväkärkisempi. Lisäksi stomppi ja tortillon voidaan erotella niin, että stompin kumpaakin päätä voidaan käyttää työskentelyyn, kun tortillonissa vain toinen pää on terävästi kapeneva. Sekä stompista että tortillonista voidaan käyttää uudehkoa suomalaista nimitystä varjostuspuikko.
Additional Information ransk. estompe

Equivalents

blending stumpenglanti
tortillonranska
растушкаvenäjä

Sources

TheOxfordDictionaryofArt2004, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.5.2020: Taidehistoria:stomppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:stomppi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →