Taidehistoria:seepia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

seepia

Frederick Catherwood (1799–1854) Steela Copanin mayakaupungissa, 1843. Lyijykynäpiirros, seepialaveeraus. 57,1 x 40,8 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
Seepiasävyinen valokuva William ”Willy” Manselista (1838–1866). Kuva: Mary Dillwyn (1816–1906) noin 1853. Walesin kansalliskirjasto, Aberystwyth.
seepia
Definition
1) ruskean väriaineen nimitys
2) valokuvauksessa kuvan ruskehtavaksi värjäävä toonaushuuhtelu; myöhemmin myös digitaalinen kuvan sävytystoiminto
Explanation Seepiaksi nimitettyä ruskeaa väriainetta tehtiin antiikissa seepiamustekalasta (Sepia officinalis) ja muistakin merieläimistä, ja antiikin roomalaiset kirjoittajat mainitsevat sen. Sitä mahdollisesti käytettiin antiikin maailmassa kirjoitusmusteena. Kuitenkin vasta 1700-luvun loppupuolelta lähtien se tuli suosituksi taiteessa, jossa sitä käytettiin sekä piirroksiin että erityisesti laveerauksiin, koska vesiliukoinen seepia käyttäytyy vesivärin tavoin ja on luonteeltaan läpikuultavaa. Seepiaa alettiin myös valmistaa synteettisesti.

Aluksi seepia on paperilla väriltään lämpimän mustaa, mutta muuttuu punertavan ruskeaksi. Seepian erottelu muista ruskeista pigmenteistä on vaikeaa, varsinkin kun toisinaan on käytetty eri tyyppisistä musteista tehtyjä sekoituksia. Seepia-nimitystä onkin nähtävästi käytetty melko väljästi.

Valokuvauksen yhteydessä seepialla tarkoitetaan etenkin mustavalkovalokuvaustekniikan alkuaikoina käytettyä kuvan paremmin säilyttävää ja sävyttävää huuhtelua, joka värjää kuvan ruskehtavaksi. Seepiasävy on tavallinen myös digikameroiden ja kuvankäsittelyohjelmien toiminto, jolla kuviin luodaan vanhaa vaikutelmaa.
Additional Information muinaiskr. > lat. sepia = mustekala

Equivalents

sepiaenglanti
σέπιαkreikka
sépiaranska
sepiaruotsi
сепияvenäjä
seepiaviro

Related Concepts

Sources

TheOxfordDictionaryofArt2004, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.5.2020: Taidehistoria:seepia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:seepia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →