Taidehistoria:seepia

    Tieteen termipankista

    seepia

    Frederick Catherwood (1799–1854) Steela Copanin mayakaupungissa, 1843. Lyijykynäpiirros, seepialaveeraus. 57,1 x 40,8 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
    Seepiasävyinen valokuva William ”Willy” Manselista (1838–1866). Kuva: Mary Dillwyn (1816–1906) noin 1853. Walesin kansalliskirjasto, Aberystwyth.
    seepia
    Määritelmä


    1) ruskean väriaineen nimitys


    2) valokuvauksessa kuvan ruskehtavaksi värjäävä toonaushuuhtelu; myöhemmin myös digitaalinen kuvan sävytystoiminto
    Selite

    Seepiaksi nimitettyä ruskeaa väriainetta tehtiin antiikissa seepiamustekalasta (Sepia officinalis) ja muistakin merieläimistä, ja antiikin roomalaiset kirjoittajat mainitsevat sen. Sitä mahdollisesti käytettiin antiikin maailmassa kirjoitusmusteena. Kuitenkin vasta 1700-luvun loppupuolelta lähtien se tuli suosituksi taiteessa, jossa sitä käytettiin sekä piirroksiin että erityisesti laveerauksiin, koska vesiliukoinen seepia käyttäytyy vesivärin tavoin ja on luonteeltaan läpikuultavaa. Seepiaa alettiin myös valmistaa synteettisesti.
    Aluksi seepia on paperilla väriltään lämpimän mustaa, mutta muuttuu punertavan ruskeaksi. Seepian erottelu muista ruskeista pigmenteistä on vaikeaa, varsinkin kun toisinaan on käytetty eri tyyppisistä musteista tehtyjä sekoituksia. Seepia-nimitystä onkin nähtävästi käytetty melko väljästi.

    Valokuvauksen yhteydessä seepialla tarkoitetaan etenkin mustavalkovalokuvaustekniikan alkuaikoina käytettyä kuvan paremmin säilyttävää ja sävyttävää huuhtelua, joka värjää kuvan ruskehtavaksi. Seepiasävy on tavallinen myös digikameroiden ja kuvankäsittelyohjelmien toiminto, jolla kuviin luodaan vanhaa vaikutelmaa.
    Lisätiedot muinaiskr. > lat. sepia = mustekala

    Erikieliset vastineet

    sepiaenglanti (English)
    σέπιαkreikka (ελληνικά)
    sépiaranska (français)
    sepiaruotsi (svenska)
    сепияvenäjä (русский)
    seepiaviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    TheOxfordDictionaryofArt2004, Konttinen&Laajoki2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Taidehistoria:seepia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:seepia.)