Taidehistoria:omakuva

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

omakuva

omakuva
Definition taiteilijan itsestään tekemä muotokuva
Explanation Omakuvan varsinainen kehitys katsotaan alkaneen renessanssin aikana 1400-luvulla, jolloin ainutkertaisen yksilöllisyyden ajatus kasvoi ja taiteilijoiden itseilmaisun tarve muotoutui. Omakuva on toiminut vuosisatojen ajan fyysisen itsetutkiskelun, taiteellisen kokeilun, teknisen taituruuden ja minuuden ilmaisullisena välineenä.

Omakuvaa voidaan pitää muotokuvaa yksityisluontoisempana esityksenä, mutta esillepanon yhteydessä tapahtuva sosiaalistuminen muuttaa yksityisen julkiseksi. Omakuvien tutkimuksessa on tuotu esille, että tietoisuus mahdollisesta katsojasta vaikuttaa omakuvan syntyprosessiin. Omakuvan dokumentaarinen luonne on kyseenalaistettu ja sitä pidetään nykyään performatiivisena ja identiteettiä tuottavana esityksenä.

Useat merkittävät kuvataiteilijat ovat tehneet omakuvia. Tunnetuimpia omakuvien tekijöitä ovat muun muassa Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), Vincent van Gogh (1853-1890) ja Frida Kahlo (1907–1954). Cindy Sherman on eräs tunnetuimmista nykytaiteilijoista, jonka tuotanto pohjautuu omakuviin.

Equivalents

self-portraitenglanti
autoportraitranska
självporträttruotsi
Selbstporträtsaksa
автопортретvenäjä
autoportreeviro

Related Concepts

Sources

Nyberg2019, West2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.7.2020: Taidehistoria:omakuva. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:omakuva.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →