Taidehistoria:obeliski

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

obeliski

Obeliskin muotoinen Villateollisuuden muistomerkki Hyvinkäällä tunnetaan myös ”Donnerin obeliskina”. Senaattori, teollisuusmies, diplomaatti Ossian Donner (1866–1957) perusti 1892 Hyvinkäälle villakehräämön, jota kehittyi villatehdas. Vuonna 1956 pystytetyn obeliskin suunnitteli arkkitehti Jarl Eklund (1875–1962) ja Donnerin reliefimuotokuvan kuvanveistäjä Gerda Qvist (1883–1957). Punainen graniitti, pronssi, korkeus 14,5 m. Kuva: Hanna Kemppi 2019.
obeliski
Definition yhdestä kivestä veistetty korkea, ylöspäin suippeneva, nelikulmainen ja solakka pylväs, jonka huippu on pyramidimaisesti teroitettu
Explanation Obeliskit liittyivät alkuaan Egyptissä 2000-luvulla eaa. auringonjumalan kulttiin, ja niiden nimityksenä oli techa (auringonsäde). Auringonjumalan merkkinä niitä käytettiin yleensä pareittain rakennusten oviaukoissa. Ne valmistettiin vaaleanpunaisesta graniitista ja niihin kaiverrettiin hieroglyfejä. Myöhemmin niitä käytettiin myös faraoiden muistomerkkeinä. Egyptin vanhassa valtakunnassa obeliskit olivat matalahkoja ja tukevia. Myöhemmin ne alettiin veistää korkeiksi ja solakoiksi. Rooman keisarit siirrättivät obeliskeja Egyptistä Roomaan ja Konstantinopoliin. Ensimmäinen obeliski tuotiin Rooman Mars-kentälle aurinkokellon osoittimeksi keisari Augustuksen aikana 10-luvulla eaa. Myöhemmin niitä on viety Pariisiin, Lontooseen ja New Yorkiin.
Obeliskit olivat suosittuja myös renessanssin ja barokin arkkitehtuurissa. Uusklassismin aikana 1700-luvun loppupuolelta 1800-luvun alkupuolelle obeliski oli usein muistomerkkien ja hautakivien muotona tai koristeaiheena. Myöhemminkin obeliskin muotoa on käytetty muistomerkeissä, vaikka niitä ei aina enää olisikaan valmistettu yhdestä kivestä vaan esimerkiksi valamalla betonista tai yhteenliittämällä useista pienemmistä kivilohkareista.
Additional Information kreik. obelos = varras, tanko > diminutiivimuoto obeliskos = pikkuvarras; obeliski > lat. obeliscus

Equivalents

obeliskenglanti
ὀβελίσκοςkreikka
obeliskruotsi
Obelisksaksa
обелискvenäjä
obeliskviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2020: Taidehistoria:obeliski. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:obeliski.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →