Taidehistoria:menora

    Tieteen termipankista

    menora

    Messingistä valmistettu menora. Vas. miehen päähine, kipa. Kuva: Wikimedia Commons.
    Tunnetuimpia menoran kuvauksia on Roomassa sijaitsevassa Tituksen riemukaaressa (80-luku jaa.), jossa muun muassa kuvataan Jerusalemin temppelin ryöstösaalista kantava kulkue. Kuva: Steven Zucker. CC BY-NC-SA 2.0.
    menora
    menorah
    Määritelmä seitsenhaarainen, usein symmetrinen kynttilänjalka, joka on juutalaisuuden vertauskuva
    Selite

    Menora on paitsi käyttö- ja koriste-esine synagogissa ja kodeissa, myös muun muassa arkkitehtuurissa ja kuvataiteessa sekä rahoissa ja heraldiikassa toistuva koristeaihe. Sillä on keskeinen symboliarvo sekä muinaisessa että modernissa juutalaisuudessa. Menoralla on useita symbolimerkityksiä. Sen muoto viittaa esimerkiksi elämänpuuhun ja viikon seitsemään päivään, joista keskimmäinen / ylin on sapatti. Menoran valo edustaa viisautta, valistusta ja tietoa. 1800-luvulla sionistit ottivat menoran tunnuksekseen, ja 1900-luvulla siitä tuli Israelin valtion virallinen tunnuskuva.

    Ensimmäisen kerran menora mainitaan Mooseksen kirjassa (2. Moos. 25:31–40), jossa se kehotetaan valmistamaan kullasta. Sellainen oli muinaisessa Jerusalemin temppelissä. Tavallisesti menorat kuitenkin valmistetaan esimerkiksi hopeasta tai messingistä, mutta materiaalit samoin kuin menoran koko voivat vaihdella. Usein menoran jalusta on kahdeksankulmainen. Alun perin menorassa poltettiin puhdistettua oliiviöljyä, mutta nykyisin yleensä kynttilöitä. Myös kristillisissä kirkoissa saatetaan käyttää menora-tyyppistä kynttilänjalkaa. Sen katsotaan symboloivan sidettä vanhan ja uuden liiton välillä tai Mooseksen kohtaamaa palavaa pensasta. Ortodoksisessa kirkossa käytetään alttaripöydän päällä tai takana seitsenhaaraista kynttilänjalkaa, jonka muoto vaihtelee.
    Lisätiedot hepr. menora

    Erikieliset vastineet

    menorahenglanti (English)
    menoraruotsi (svenska)
    menorahruotsi (svenska)
    Menorasaksa (Deutsch)
    менораvenäjä (русский)
    menoraaviro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000, EB

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Taidehistoria:menora. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:menora.)