Taidehistoria:kaksoiskirkko

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kaksoiskirkko

kaksoiskirkko
Definition
1) tavallisimmassa merkityksessä kaksikerroksinen rakennus, jonka molemmissa kerroksissa on erillinen kirkko

2) yksikerroksinen, tavallisesti moderni kirkkorakennus, jonka eri siivissä on kaksi toisistaan erillään toimivaa kirkkoa

3) venäläisessä arkkitehtuurissa harvinainen ratkaisu, jossa kaksi yksikerroksista kirkkoa omine sisäänkäynteineen on rakennettu toisiinsa kiinni
Explanation Kaksoiskirkon vakiintuneen merkityksen mukaisia kaksikerroksisia kirkkoja on rakennettu sekä idän että lännen kristillisessä traditiossa. Kirkkorakennuksen tilavuudesta avara yläkirkko vie yleensä suuren osan, alakirkko on huonekorkeudeltaan matalampi. Kaksoiskirkon ala- ja yläkirkkojen käyttötarkoitus on vaihdellut eri aikoina ja uskontokunnan mukaan. Katolisessa traditiossa alakirkko on toiminut enemmän rahvaan jumalanpalvelushuoneena, yläkirkko ylimystön. Ortodoksisessa maailmassa alakirkko on toiminut arkipäivien, tavallisten pyhäpäivien ja pienten kirkkojuhlien jumalanpalvelustilana sekä tavallisten kirkollisten toimitusten paikkana ympärivuotisesti. Yläkirkko puolestaan on usein ollut lämmittämätön kesäkirkko ja suurten juhlapyhien kuten joulun ja pääsiäisen jumalanpalvelusten paikka. Koska kristillisen kirkon traditioon kuuluu, ettei samalla alttarilla toimiteta samana päivänä kahta liturgiajumalanpalvelusta (ehtoollisen sakramenttia), kaksoiskirkko mahdollistaa, että tarvittaessa saman rakennuksen seinien sisällä voidaan viettää kaksi liturgiaa.

Tunnettuja kaksoiskirkkoja ovat esimerkiksi Pyhän Fransiskuksen basilika Assisissa Italiassa (1228-1253, Maestro Jacopo Tedesco). Suomessa Lauttasaaren kirkko (1958, Marja ja Keijo Petäjä) on esimerkki termin toisesta merkityksestä. Termin kolmannesta, harvinaisesta merkityksestä esimerkkinä on Jumalansynnyttäjän suojeluksen ja Jumalansynnyttäjän syntymän kirkko (1400-1500-luvut) Pihkovan alueella Venäjällä.

Equivalents

double churchenglanti
twin churchenglanti
dubbelkyrkaruotsi
Doppelkirchesaksa
двойная церковьvenäjä(3. merkityksessä)
двухэтажная церковьvenäjä(1. merkityksessä)

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.8.2020: Taidehistoria:kaksoiskirkko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kaksoiskirkko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →