Tähtitiede:vyöhykeaika

    Tieteen termipankista

    vyöhykeaika

    vyöhykeaika
    Selite Aurinkoaika on paikallista aikaa, joka riippuu havaintopaikan pituusasteesta. Aikoinaan kullakin paikkakunnalla oli oma paikallisaikansa, mutta liikenneyhteyksien nopeutuessa tämä alkoi aiheuttaa ongelmia.

    Maapallo jaettiinkin 1800-luvun lopulla 24 vyöhykkeeseen, joiden jokaisen aika eroaa viereisten vyöhykkeiden ajasta yhden kokonaisen tunnin. Maapallon pinnalla yhden tunnin eroa vastaa 15 asteen pituusero, ja siksi vyöhykkeiden keskiajan määräävät meridiaanit ovat 0, 15, 30, ..., 345 astetta. Suomea lähinnä oleva tällainen meridiaani on 30 astetta itäistä pituutta, ja se kulkee itärajan lähistöllä noin 5 astetta Helsingin itäpuolella. Tätä eroa vastaa aikamitoissa 20 min, ja siksi Aurinko on Helsingistä katsoen etelässä keskimäärin 20 minuuttia kellon osoittaman puolenpäivän jälkeen. Kansainvälisenä yleisaikana pidetään Greenwichin kautta kulkevan nollameridiaanin aikaa. Suomen aika on siitä 2 h edellä. Suurin osa Keski-Eurooppaa noudattaa aikaa, joka on tunnin edellä yleisaikaa ja tunnin jäljessä Suomen ajasta.

    Monissa maissa on käytössä erityinen kesäaika, jolloin kelloja siirretään tunnin verran eteenpäin. Tällöin valveillaoloaika sattuu paremmin yhteen Auringon liikkeen kanssa, ja esimerkiksi illalla säästyy sähköä, kun ihmiset menevät tuntia aikaisemmin nukkumaan.

    Erikieliset vastineet

    time zoneenglanti (English)
    zonal timeenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Tähtitiede:vyöhykeaika. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:vyöhykeaika.)