Tähtitiede:vaihekäyrä

    Tieteen termipankista

    vaihekäyrä

    vaihekäyrä
    Selite
    Havainnot
    Vain muutamasta asteroidista on saatu luotaimien ottamia lähikuvia. Pienen kokonsa vuoksi asteroidit näkyvät kaukoputkellakin pistemäisinä, joten niiden kokoa ja muotoa ei voi suoraan havaita.

    Havainnoista saadaan suoraan asteroidin kirkkaus. Kun havaintoja tehdään eri aallonpituuksilla, saadaan selville väri tai heijastuneen säteilyn spektri. Myös säteilyn polarisaatio voidaan mitata.

    Kun havaintoja tehdään eri vaihekulman arvoilla, saadaan asteroidin vaihekäyrä. Vaihekulman pienentyessä kirkkaus kasvaa. Usein vaihekulman alkaessa lähestyä nollaa havaitaan voimakas kirkastuminen, joka tunnetaan oppositioilmiönä.

    Pyöriminen
    Pienet asteroidit eivät ole pallomaisia, sillä heikko painovoima ei ole riittänyt tasoittamaan pintaa pallomaiseksi. Kun epämääräisen muotoinen kappale pyörii, sen kirkkaus vaihtelee. Kun asteroidia havaitaan monta kertaa, saadaan kirkkauden vaihtelua kuvaava valokäyrä. Valokäyrän jaksollisesta vaihtelusta saadaan selville pyrähdysaika.

    Kun asteroidia havaitaan usean eri opposition aikana, asteroidin pyörimisakseli näkyy eri suunnista, ja kirkkauden vaihtelu on erilaista. Näiden havaintojen perusteella on mahdollista selvittää akselin suunta.

    Koko ja muoto
    Asteroidin koko on voitu muutamissa tapauksissa mitata suoraan tähdenpeittojen avulla. Kun asteroidin kulkee tähden ja Maan välistä, se peittää tähden valon kapealla vyöhykkeellä. Havaitsemalla tähden kirkkautta usealla paikkakunnalla samaan aikaan, saadaan selville varjon ja siten asteroidin koko ja muotoa.

    Useimpien asteroidien koot on laskettu niiden heijastaman valon määrästä. Tämä edellyttää kuitenkin tietoa pinnan heijastuskyvystä eli albedosta. Albedo voidaan arvioida asteroidin värin tai spektrin avulla.

    Mitä enemmän kirkkaus vaihtelee, sitä enemmän asteroidin muodon täytyy poiketa pallosta. Tämä antaa keinon selvittää asteroidin muoto valokäyrähavainnoista. Tosin samanlainen vaihtelu voi olla seurausta myös siitä, että pinnan eri osien albedot ovat erilaiset. Muodon määrittäminen edellyttääkin kohtalaisen paljon havaintoja eri vaihekulmilla.

    Luokittelu
    Tutkimalla asteroidin väriä, spektriä, valon polarisaatiota ja vaihekäyrän muotoa saadaan tietoa sen pinnan ominaisuuksista. Havaintojen perusteella asteroideja voidaan ryhmitellä erilaisiin luokkiin. Erilaisia luokitteluja ja tyyppejä on lukuisia. Useimmat asteroidit voidaan kuitenkin jakaa C- ja S-asteroideihin.

    C-asteroidit ovat hiilipitoisia, tummia kappaleita, joiden geometrinen albedo on alle 0.06. Niiden koostumus muistuttaa kivimeteoriitteja.

    S-asteroidit ovat vaaleampia, kivi-rauta-meteoriittien kaltaisia kappaleita, joissa on runsaasti silikaatteja.

    Kaukaisen Kuiperin vyöhykkeen asteroidit ovat lähinnä komeettojen kaltaisia jäisiä kappaleita.

    Erikieliset vastineet

    phase curveenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Tähtitiede:vaihekäyrä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:vaihekäyrä.)