Tähtitiede:troijalainen asteroidi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

troijalainen asteroidi

troijalainen asteroidi
Explanation Alunperin troijalaiset asteroidit tarkoittivat Jupiterin kanssa samalla radalla liikkuvia asteroideja, jotka ovat Auringosta katsottuna keskimäärin 60 astetta Jupiterin edellä tai jäljessä. Niiden paikat muodostavat Auringon ja Jupiterin kanssa tasasivuiset kolmiot. Nämä pisteet ovat kolmen kappaleen probleeman ratkaisuina saatavia erikoispisteitä, Lagrangen pisteitä.

Tällaisia asteroideja tunnetaan muutamia kymmeniä, ja ne on nimetty Iliaan ja Odysseian Troijan sodan sankarien mukaan. Suurin troijalaisista asteroideista on 624 Hektor, jonka läpimitta on noin 230 km.

Äskettäin myös Marsin radalta on löydetty vastaavanlaisia asteroideja, jotka liikkuvat Marsin Lagrangen pisteiden ympärillä. Nimitystä "troijalainen" on ruvettu käyttämään yleisemminkin toisen kappaleen radalla sen Lagrangen pisteessä liikkuvvasta kappaleesta. Mahdollisesti muillakin planeetoilla on omia troijalaisiaan.

Equivalents

Trojan asteroidenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.2.2020: Tähtitiede:troijalainen asteroidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:troijalainen asteroidi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →