Tähtitiede:pulsari

    Tieteen termipankista

    pulsari

    Tiedosto:Star-toughl.gif
    pulsari
    Määritelmä kokoonluhistunut tähti, joka koostuu pelkistä neutroneista
    Selite

    Tyypillisen neutronitähden halkaisija on 10-15 km ja massa muutama Auringon massaa. Tiheys on luokkaa 1017 - 1018 kg/m3. Kuutiosenttimetri tällaista ainetta painaa 100-1000 miljoonaa tonnia.

    Neutronitähti syntyy tähden kehityksen loppuvaiheissa tähden romahtaessa kasaan ja protonien ja elektronien yhtyessä neutroneiksi. Tähti voi luhistua neutronitähdeksi vain, jos sen massa ylittää Chandrasekharin massan, noin 1.4 Auringon massaa.

    Neutronitähti on suurimmaksi osaksi neutroneista koostuvaa suprajohtavaa nestettä, jonka ulko-osissa on metallimainen kiinteä kuori. Uloimpana on muutaman sentin paksuinen kaasukehä.

    Havainnot ovat osoittaneet, että tällaisia kohteita todella on olemassa. Pulsarit ovat nopeasti pyöriviä neutronitähtiä. Ensimmäiset havainnot pulsareista tehtiin radioteleskoopeilla. Sittemmin muutamia niistä on havaittu myös optisesti. Tällainen pulsari on mm. Rapusumun (M1) keskellä.

    Erikieliset vastineet

    neutron starenglanti (English)
    pulsarenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Tähtitiede:pulsari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:pulsari.)