Tähtitiede:auringonpimennys

    Tieteen termipankista

    auringonpimennys

    auringonpimennys
    Selite Kun Kuu joutuu Maan ja Auringon väliin ja peittää Auringon näkyvistä kokonaan tai osittain, nähdään auringonpimennys.

    Täydellisessä pimennyksessä Kuu peittää koko Auringon. Täydellinen pimennys näkyy korkeintaan 264 km leveällä vyöhykkeellä ja sen maksimikesto on 7 1/2 minuuttia. Täydellisyysvyöhykkeen molemmin puolin havaitaan osittainen auringonpimennys, jossa osa Aurinkoa näkyy Kuun takaa.

    Kuun rata ei ole ympyrä vaan ellipsi; siksi sen etäisyys vaihtelee. Pisin täydellinen pimennys nähdään, kun Kuu on pimennyshetkellä ratansa lähimmässä pisteessä. Kun Kuu on kauimmillaan Maasta, täysvarjo ei ulotu lainkaan Maahan saakka. Silloin havaitaan rengasmainen pimennys, jossa Aurinko näkyy ohuena Kuuta ympäröivänä renkaana.

    Koska auringonpimennys näkyy vain kapealla vyöhykkeellä, se osuu vain harvoin samalle paikkakunnalle. Suomessa nähtiin täydellinen auringonpimennys viimeksi 22.7.1990. Seuraava nähdään vasta 16.10.2126.

    Erikieliset vastineet

    solar eclipseenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Tähtitiede:auringonpimennys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:auringonpimennys.)