Tähtitiede:auringonpilkkuluku

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

auringonpilkkuluku

auringonpilkkuluku
Definition auringonpilkkujen lukumäärää kuvaava suure
Explanation

Zürichin auringonpilkkuluku määritellään kaavalla

Z = C ( s + 10 g ),

missä s on kullakin hetkellä näkyvien yksittäisten pilkkujen lukumäärä ja g pilkkuryhmien määrä. C on havaitsijasta ja havainto-olosuhteista riippuva vakio.

Ylläolevassa kuvassa on esitetty auringonpilkkuluvun vaihtelu 1700-luvulta viime vuosiin saakka. Sitä varhaisemmalta ajalta on vain satunnaisia havaintoja (viivan punainen osa).

Kuvasta nähdään pilkkujen määrän vaihtelevan keskimäärin 11 vuoden jaksoissa. Todellisuudessa jakson pituus voi vaihdella noin 7 ja 17 vuoden välillä. Viime vuosikymmeninä se on ollut noin 10.5 vuotta. Aktiivisuuden nousu huippuunsa tapahtuu yleensä 3-4 vuodessa, ja lasku on sitten hieman hitaampaa. Jakson huomasi ensimmäisenä saksalainen Samuel Heinrich Schwabe vuonna 1843.

Auringonpilkkujen määrän vaihtelu on ollut melko säännöllistä 1700-luvun alusta alkaen. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut asianlaita. Esimerkiksi 1600-luvulla oli pitkiä ajanjaksoja, jolloin auringonpilkkuja ei näkynyt käytännöllisesti katsoen lainkaan. Vaikka havaintojen teko ei ollut mitenkään säännöllistä, tämä pilkkujen vähäisyys on kyllä todellista.

1600-luvun hiljaista kautta sanotaan Maunderin minimiksi. Vastaavanlainen Spörerin minimi sattui 1400-luvulla, ja samanlaisia kausia on tunnistettu aikaisemmiltakin ajoilta. Aktiivisuusminimien aiheuttajaa ei tunneta, mutta ilmeisesti Aurinko ei toimi yhtä säännöllisesti kuin vielä jokin aika sitten ajateltiin.

Equivalents

sunspot numberenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.5.2020: Tähtitiede:auringonpilkkuluku. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:auringonpilkkuluku.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →