Tähtitiede:almanakka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

almanakka

almanakka
Definition vuosittain ilmestyvä julkaisu, jossa esitetään vuoden kalenteri, Auringon ja Kuun nousu-, etelässäolo- ja laskuajat, planeettojen nousut ja laskut yms tähtitieteellistä tietoa
Explanation

Ensimmäinen Suomea varten laskettu almanakka ilmestyi 1608 (ruotsiksi) ja ensimmäinen suomenkielinen almanakka 1705. Aluksi suomalaiset almanakat laskettiin Turun horisontin mukaan ja vuodesta 1833 alkaen Helsingin ja Oulun horisontin mukaan. 1976 almanakat yhdistettiin ja Auringon nousut ja laskut alettiin ilmoittaa myös Jyväskylän, Sodankylän ja Utsjoen mukaan.

Suomessa Helsingin yliopistolla oli yksinoikeus almanakkojen julkaisemiseen aina vuoteen 19?? saakka. Tämä koski kaikkia sellaisia kalentereita, joissa oli esitetty viikonpäivien suomen- tai ruotsinkieliset nimet. Nykyisin kuka tahansa voi julkaista kalentereita ja almanakkoja. Käytännössä useimmat ostavat tarvittavat palvelut Helsingin yliopiston almanakkatoimistolta.

Equivalents

almanacenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.2.2020: Tähtitiede:almanakka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:almanakka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →